Annonse
00:00 - 24. november 2017

Man skal vite, før man sier man elsker

For Sigrid Undsets ulykkelige mennesker truer kjærlighetssamtalen mer og mer med å bli en enetale, skriver Tone Selboe.

En sommer med Sigrid Undset: Kristin Brandtsegg Johansens siste bok om Undset er et personlig dykk i forfatterskapet, med utgangspunkt i et sommeropphold på Bjerkebekk, Undsets hjem gjennom mange år. Foto: E. Enger / Trysil Engerdal museum
Annonse

Vil man bedre forstå beveggrunnene for vår tids uopphørlige kretsing om samliv og kjærlighet, skal man lese Sigrid Undset. Hennes kompromissløse analyse av kjærlighetens språk – eller kjærlighetens diskurs, som den franske litteraturforskeren Roland Barthes kaller det – fremstår den dag i dag som forbløffende skarp. Men Undset er ikke en man skal gå til for å få bekreftet at det moderne livet representerer et fremskritt. Tvert imot springer hennes romaner og essay ut av en innsikt i at når tidligere tiders normer og moral er kastet på båten, må den enkelte selv bære det fulle og hele ansvar for både sin lykke og sin ulykke. Det er ikke bare en stor byrde å bære, men setter også noen krav til omsorg og medmenneskelighet som ikke nødvendigvis er nedfelt i lover og regler.

«Jeg har været min mann utro.» Slik lyder den berømte åpningsreplikken i Undsets debutroman Fru Marta Oulie fra 1907. Utroskapen leder hverken til gagn eller glede for den selvopptatte Marta, men skal vise seg å avsløre et fatalt selvbedrag. Undset legger da heller ikke fingrene imellom når hun svinger pisken over samtidens lunkenhet og godtkjøpsmoral, og ikke minst over ordene vi benytter oss av for å uttrykke følelser: forelsket, elske, glad i eller ikke glad i. For hva er egentlig sammenhengen mellom slike ord og handlingene de fører med seg? Å hengi seg blindt til det «lånte eller inautentiske kjærlighetsspråket», som Anne-Lisa Amadou kaller det i sin bok fra 1994, Å gi kjærligheten et språk, fører sjelden noe godt med seg, hverken i livet eller i litteraturen. Undsets styrke er analysen hun gir av nettopp det.

 

Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»