00:00 - 17. november 2017

Kulturspagaten

Vi trenger mange stemmer, fordi vi går ikke med hijab av samme grunn.

MIDT I DEBATTEN

Faten Mahdi Al-Hussaini

  • Programleder på NRK.
  • Fikk klagestorm på sitt forrige program fordi hun brukte hijab. Nå har hun laget et program bare om hijab.

Det ble en enorm klagestorm i høst fordi du brukte hijab på tv, nå skal du lage et program om hijab, hvorfor?

– Nei, jeg tenker at folk lurer på hva en hijab er og hvorfor folk går med det. Da tenker jeg det er på sin plass at vi svarer dem, og starter en debatt. Istedenfor at debatten styres av folk som ikke vet noe, syns jeg vi skal ta til ordet og møte disse jentene istedenfor å snakke om dem.

Hvorfor er hijaben så kontroversiell?

– Fordi den symboliserer mye. Hijab er en del av Saudi Arabia, en del av Iran, den blir påtvunget noen. Folk knytter den til så mye, men det er også masse annet. Hijaben er knyttet til kultur, for noen er det identitet, andre er det tro og for noen er det mote. Det er ikke bare tvang og politikk.

Er debatten rundt hijab konstruktiv?

– Debatten om hijab handler mye om hijaben, men ikke så mye om jentene som går med den. Få jenter med hijab for lov til å snakke for seg selv. Vi trenger mange stemmer, fordi vi går ikke med hijab av samme grunn. Debatten har vært at alle skal ha en mening om hijab, men få snakker med de som bruker den. Det har vi gjort nå, vi snakker med de som er motstandere, de som har tatt den av, de som ble tvunget og de som velger å gå med den. Vi møter alle.

Vi snakker med de som er motstandere, de som har tatt den av, de som ble tvunget og de som velger å gå med den. Vi møter alle.

Mange unge med minoritetsbakgrunn må leve med forventningene fra storsamfunnet og fra foreldrenes kultur. Hvordan opplevede du det under klagestormen?

– Jeg har alltid stått i spagaten mellom to kulturer, men under klagestormen følte jeg meg veldig lite norsk. Et sekund hadde jeg ikke følelsen av å være norsk i det hele tatt. Hatet i kommentarfeltene gikk ikke ut på hva jeg sa eller gjorde, men gikk bare ut på hva jeg gikk med. Det er det mange unge som føler dette hver dag. For deres miljø er det kanskje ikke nok med å bare gå med hijab, mens for majoriteten er du ikke god nok med den. Jeg tenker man må slutte å lage fasitsvar på hva det er å være norsk, eller hva det er å være minoritetsungdom. La dem få definere det selv, om det er med hijab, turban eller kippa.

Tror du voksne med minoritetsbakgrunn, som ikke er født i Norge skjønner den spagaten?

– Noen tror jeg skjønner det, men jeg opplever personlig at flertallet faktisk ikke gjør det. De forstår ikke konfliktene vi har med oss selv i hverdagen. De forstår ikke det å bli dratt mellom to kulturer, og hvor slitsomt det faktisk kan være.

Har du endret oppfatning om sosiale medier?

– Kommentarfeltene på Facebook var det eneste jeg følte var helt jævlig og sykt. Men jeg har blitt flinkere til å skjerme meg selv. Kommer noe ut om meg, slår jeg av Facebook.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse