Annonse
00:00 - 17. november 2017

Dum og dummere makroøkonomi

Hva forteller det oss når nobelprisvinneren Robert Solow mener at reformen i SSB er «skandaløs»? At vi bør stoppe opp og tenke, skriver Ebba Boye.

Mannen og modellen: Robert Solow med en skisse av modellen som ga ham nobelprisen. Nå mener han makro­økonomifagets situasjon er en intellektuell katastrofe. Bildet er fra fotoserien «Sketches of Science». Foto: Volker Steger / Lindau Nobel Laureate Meetings.
Annonse

«Men det er jo forferdelig.» Jeg har nettopp fortalt Robert Solow om turbulensen rundt Statistisk sentralbyrå (SSB) og om utvalget som mener byrået bør over i det såkalte DSGE-rammeverket (se faktaboks) – en prosess som ikke er avlyst selv om Christine Meyer denne uken gikk av som direktør. Utvalgsmedlem Kjetil Storesletten mener SSB burde forlate de tradisjonelle keynesianske modellene og gå over til de populære likevektsmodellene som har dominert faget de siste tiårene.

Solow mener Norge har vært i en heldig stilling med en institusjon som SSB, som har holdt fast ved en mer «umoderne» metode for økonomisk analyse. Reformforslagene «er skandaløse», slår den 93 år gamle nobelprisvinneren i økonomi fast.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.