Annonse
00:00 - 20. oktober 2017

Ulv, ulv

Annonse

I forrige uke bragte Morgenbladet en sak om ulv og høringssvar fra meg og instituttleder Torstein Steine. Jeg er overrasket over artikkelens vektlegging av persongalleriet og prosessen.

Morgenbladet er nær ved å antyde at jeg bevisst har brukt stillingstittelen «professor» urettmessig. Dette var en tittel organisasjonen Naturen for alle og energi- og miljøkomiteen på Stortinget benyttet. Jeg fikk formell professorkompetanse i 2007, men har primært forsket, ikke undervist. At andre tar feil av tittelen «professor» og «Forsker I», altså forsker med professorkompetanse, har jeg opplevd mange ganger. Selv rektors kontor ved NMBU har i bevilgningsbrev omtalt meg som professor. Jeg tar selvkritikk for at jeg ikke oppdaget feilen i høringsprogrammet. Det ble rettet til neste høringsmøte, noe som ville kommet frem dersom Morgenbladet hadde tilbudt faktasjekk på dette punktet.

Å sverte, latterliggjøre eller true istedenfor å diskutere sak, er velkjent taktikk.

At Rasmus Hansson er forbannet på forskere som ikke er enig med ham, tar vi med stor ro. Mer alvorlig er det at noen har fått journalisten til å tro, eller formidle, at det er kontroversielt at jeg og instituttleder Torstein Steine uttaler oss, og at vi mangler kompetanse. De samme menneskene nøler heller ikke med å bruke ordene «pseudovitenskap» og «konspirasjonsteorier». Å sverte, latterliggjøre eller true istedenfor å diskutere sak, er velkjent taktikk, anvendt helt siden 1970-tallet, da folk først klagde på atferden til ulven som dukket opp rundt Trysil.

Morgenbladet bør være forsiktige med å være talerør for dem som vil kvele det frie ord, heller enn å stimulere til fri meningsutveksling. Debatten om hvorvidt Uppsala Universitets publiserte data fra 2001 kan eller ikke kan brukes, er dog neppe ferdig med dette. Noen ressurser kunne likevel med fordel brukes til å belyse andre temaer, så som de reelle konsekvensene av fredningsbestemmelsene og deres håndhevelse. Livet til dem som rammes av dagens politikk, virker lite verdt, men slike forhold kan vise seg å være vel så utslagsgivende som å få klarhet i ulvens genetiske sammensetning.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»