14:23 - 05. oktober 2017

Stol heller på Sophie Elise

Norske matforskere lønnet av kjøttindustrien innbyr ikke til tillit. 

Kosthold: I fjor ble det produsert 344.000 tonn kjøtt i Norge, 3,5 prosent mer enn i 2015. Foto: Chris Stein / Getty Images

Blogger Sophie Elise omtalte nylig dokumentaren What the health, og oppfordret leserne til å kutte ned på kjøtt, egg og meieriprodukter. Vi gir Sophie Elise vår fulle støtte. Kristin Hollung fra Nofima og ernæringsforsker Vibeke Telle-Hansen har i Aftenposten kritisert Sophie Elise for dårlig faktasjekk. Selv om et blogginnlegg ikke er det samme som en vitenskapelig publikasjon, er vi langt mer imponert av Sophie Elise enn av hennes kritikere – som er norske matforskere. Sophie Elise bringer et viktig budskap, helt i tråd med råd fra både Verdens helseorganisasjon, ledende kreftforskere og kunnskapsgrunnlaget til både nordiske og amerikanske offentlige kostholdsråd: Spis mindre mat fra dyr og mer planter, og kutt ut bearbeidet kjøtt.

Det er interessant at forskerne ikke finner det nødvendig å opplyse om interessekonfliktene.

Les reportasjen: Nå er det streit å være grønn

Allerede i 2011 anbefalte Nasjonalt råd for ernæring et hovedsakelig plantebasert kosthold. For to år siden oppsummerte Verdens helseorganisasjon over 800 studier om kjøtt. De konkluderte med at ferdigprodukter av kjøtt er kreftfremkallende, og fraråder derfor å spise pølser, skinke, bacon og andre kjøttprodukter, selv i små mengder, på regelmessig grunnlag.

Sophie Elise har riktignok ikke doktorgrad i matvitenskap eller ernæring, men hun er redelig. Hennes kostråd om å kutte ned på animalske matvarer er tidsriktige og vil bidra til bedre folkehelse. Dette i motsetning til Sophie Elises kritikere, som til tross for sine doktorgrader og titler fremsnakker kreftfremkallende kjøttpølser og fremmer forestillinger fra 1970-tallet om at et kjøttkosthold er sunnere enn vegetarkosthold. I 2017 er det godt dokumentert at vegetarkosthold kan gi flere helsefordeler, og Helsedirektoratet lanserte allerede for tre år siden gode nettsider med praktiske råd for veganere og vegetarianere. 

Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt. De driver oppdragsforskning for fiskerinæringen og matindustrien, og er følgelig betalt av disse aktørene. Det er interessant at de ikke finner det nødvendig å opplyse om interessekonfliktene deres ekspertråd er marinert i. Da er det med god grunn at halvparten av nordmenn ikke stoler på forskere, slik det nylig kom frem i Forskningsrådets spørreundersøkelse. Når norske matforskere fremsnakker kjøttprodukter uten å opplyse om sine bindinger, er det større grunn til å stole på Sophie Elise.
 

Tanja Kalchenko og Nina Cathrine Johansen er henholdsvis leder og nestleder i Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla).

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse