Annonse
00:00 - 20. oktober 2017

Kulturell usikkerhet

Kostymet til Siv Jensen er en god læringsmulighet for oss alle, mener Gro Birgit Ween.

Annonse

Hvorfor ble så mange opprørt av kostymet til Siv Jensen?

– Det handler om kulturell appropriasjon. Å få innflytelser fra andre kulturer er en naturlig del av å være et menneske. Lenge var det slik at majoriteten kunne ta hva de ville av andres kulturer. I nyere tid og med en økende kommersialisering har mange av verdens minoriteter gitt uttrykk for at dette er en form for utnytting. Samtidig foregår det stadig en intern diskusjon om hvilke kamper som skal kjempes når det gjelder kulturell appropriasjon. Kostymet til Siv Jensen er en god læringsmulighet, fordi det er noe vi alle kjenner igjen fra barndommen. Som i andre former for utnytting eller diskriminering må majoriteten gjøres klar på at det de gjør, oppfattes respektløst, før reell endring kan skje.

Mange følte at Siv Jensen ikke hadde gjort noe galt?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»