Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

Kjetil Jakobsen: Hva er en nasjon?

En tollunion er ikke et fedreland, skriver Kjetil Jakobsen.

Annonse

Nasjonalismens spøkelse går igjen over Europa. I Tyskland fikk AfD plass i Bundestag, britene diskuterer sin brexit, mens deltstatsregjeringen i Barcelona vil bryte med Madrid. Debatten om norske verdier, niqab og integrasjon raser.

 

Det finnes to hovedtradisjoner for å forstå hva nasjoner og nasjonalisme er. Den tyske tradisjonen fra J.G. Herder tenker seg at nasjoner har sitt grunnlag i etniske forskjeller, det være seg kultur, språk eller religion. Den motsatte, republikanske tradisjonen fikk sitt klassiske uttrykk i foredraget «Hva er en nasjon?», som Ernest Renan holdt ved Sorbonne-universitetet i 1882. Den franske historikeren avviser rase, religion, kultur, og språk som forklaringer. Store og vitale nasjonalstater som England, Frankrike og Tyskland er etniske og religiøse konglomerater, og menneskene som bor der har skiftet språk flere ganger.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Det er ikke viktig om dybdelæring er gammel eller ny vin. Kanskje holder det å enes om at vinen er god?»