Annonse
00:00 - 20. oktober 2017

Hui, hvor det går

Illustrasjon: A. Simonnet / National Science Foundation / LIGO / Sonoma State University
Annonse

Bare et par uker etter at de vant Nobelprisen i fysikk, er forskerne i Ligo i gang igjen. Enda en gang har de registrert gravitasjonsbølger, denne gangen fra en nøytronstjernekollisjon 130 millioner lysår unna. Relativt nært, altså, ifølge MIT News – alt er så visst relativt. To sekunder etter at detektorene så bølgen i selve verdensrommet, kunne forskerne også observere lyset fra kollisjonen. Slik ble ny innsikt sikret: Forskerne har lenge mistenkt at edle metaller kommer fra slike hendelser, men ingen har noensinne sett det. Før nå. I kollisjonen ble det skapt en gull- og platinumsky mange ganger større enn Jorden, som ble slynget ut i rommet. Kommer (relativt) snart i en smykkebutikk nær deg.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»