Annonse
00:00 - 20. oktober 2017

Hui, hvor det går

Illustrasjon: A. Simonnet / National Science Foundation / LIGO / Sonoma State University
Annonse

Bare et par uker etter at de vant Nobelprisen i fysikk, er forskerne i Ligo i gang igjen. Enda en gang har de registrert gravitasjonsbølger, denne gangen fra en nøytronstjernekollisjon 130 millioner lysår unna. Relativt nært, altså, ifølge MIT News – alt er så visst relativt. To sekunder etter at detektorene så bølgen i selve verdensrommet, kunne forskerne også observere lyset fra kollisjonen. Slik ble ny innsikt sikret: Forskerne har lenge mistenkt at edle metaller kommer fra slike hendelser, men ingen har noensinne sett det. Før nå. I kollisjonen ble det skapt en gull- og platinumsky mange ganger større enn Jorden, som ble slynget ut i rommet. Kommer (relativt) snart i en smykkebutikk nær deg.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse