00:00 - 20. oktober 2017

Hui, hvor det går

Illustrasjon: A. Simonnet / National Science Foundation / LIGO / Sonoma State University

Bare et par uker etter at de vant Nobelprisen i fysikk, er forskerne i Ligo i gang igjen. Enda en gang har de registrert gravitasjonsbølger, denne gangen fra en nøytronstjernekollisjon 130 millioner lysår unna. Relativt nært, altså, ifølge MIT News – alt er så visst relativt. To sekunder etter at detektorene så bølgen i selve verdensrommet, kunne forskerne også observere lyset fra kollisjonen. Slik ble ny innsikt sikret: Forskerne har lenge mistenkt at edle metaller kommer fra slike hendelser, men ingen har noensinne sett det. Før nå. I kollisjonen ble det skapt en gull- og platinumsky mange ganger større enn Jorden, som ble slynget ut i rommet. Kommer (relativt) snart i en smykkebutikk nær deg.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

NFFOs forvaltning av Det faglitterære fond er det mest sentrale virkemiddelet som sikrer at akademiske fagbøker finnes på norsk.
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»
«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»