Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

En moralists forsvar for hykleri

Den offentlige debatten er blitt mer vulgær og aggressiv. Men den nye ærligheten kan være farligere enn løgnen, skriver Kjølv Egeland.

Helt klart hyklere: Men Cheney, Bush og Rumsfeld hadde i hvert fall skam nok til å skjule skjelettene i skapet. Foto: Christopher Morris / VII
Annonse

I januar ble Oslos byråd for miljø og samferdsel kalt «vietnamesermegge» og «fittetryne» av Fremskrittspartiets Kristin Brataas. «Send henne og hennes likesinnede til Vietnam eller Nord-Korea», foreslo Brataas på sin Facebook-side. Lederen for Oslo Frp tok etter hvert avstand fra sin kollegas «trønderske banneord», men utover denne ikke-unnskyldningen fikk utspillet tilsynelatende ingen konsekvenser. Brataas fortsetter i sitt verv som studieleder i Nordre Aker Frp.

Ville dette gått for ti år siden? Kontrafaktisk historie er en vanskelig øvelse, men det er grunn til å tro at Brataas’ utbrudd ville skapt adskillig mer oppstandelse om det hadde kommet bare ganske få år tidligere. I 2006 ble nestlederen i Finnmark Frp kastet ut av partiet etter å ha trakassert en mann av utenlandsk opprinnelse i en hotellbar i Tromsø. I 2007 ble en politiker anmeldt til politiet for å ha uttalt at integrering ikke er så forskjellig fra å «oppdra barn eller hunder». Det er vanskelig å se at Brataas’ (riktignok hjelpeløse) hets er noe særlig mildere. Ikke bare er språket mer aggressivt, men både ytringen og offeret er deler av det norske demokratiets politiske offentlighet.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.