Annonse

Annonse

00:00 - 06. oktober 2017

En mikrodose nytenkning

Kjedelig på toppen av Maslows behovspyramide? Hva med litt LSD?

Fargerikt: Mikrodosering betyr å ta fra en tiendedel til en femtedel av normal dose LSD eller fleinsopp. Effekten er subtil, men en del brukere beskriver at «verden blir noe lysere», ifølge Anna Marie Høifødt. Foto: Julien Delaunay / Unsplash

midt i debatten

Anna Marie Høifødt

  • Skriver om psykedelika i sin masteroppgave i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.
  • Intervjuet folk som tar mikrodoser av LSD for å prestere bedre.

 

– «Mikrodosering gjør at jeg våkner opp og oppnår en bedre tilstedeværelse i hverdagen», sa en student nylig til Universitas. Hva skjer her?

– Selv om det er veldig subtilt når du mikrodoserer, opplever du en endring i bevisstheten, som skaper nytenkning og endring i persepsjon. Mange jeg snakket med, opplever velbehag og at de blir mer produktive. Ingeniører opplevde det enklere å løse problemer når et prosjekt stagnerte, ved å mikrodosere.

– Er det et problem hvis unge føler de må ruse seg for å mestre hverdagen?

– Vi må være forsiktige med å si at de føler de ruse seg. Snarere er de nysgjerrige og ute etter å oppdage nye ting. Men klart, selv om du ikke blir fysiologisk avhengig av psykedelika, kan du bli psykologisk avhengig av å konstant søke etter selvutvikling, ved at hverdagen kan bli tam satt opp mot disse opplevelsene. Det er et problem hvis du ikke klarer å se hvordan nytenkningen ligger i deg, ikke i substansen i seg selv.

– Har folk peiling på hva de driver med?

– Ja, interessant nok var så å si alle jeg har pratet med, veldig beleste på den filosofiske opplevelsen og det kjemiske og biologiske. Psykedelika er tydelig et verktøy for selvutvikling og selvrealisering på lik linje med yoga, meditasjon og naturopplevelser, som del av en større trend de siste 5–10 årene.

– Det er altså vekten på selvet, mer enn kollektive opplevelser, som del av en individualisering?

– Ja, trangen til å realisere seg selv ligger på toppen av Maslows behovspyramide. Det er høyt utdannede mennesker med hus, bil, hund og mann, som likevel føler de mangler noe. Stadig flere blir introdusert for verdien av å dykke inn i seg selv. Men derfra opplever mange at den sosiale tilknytningen blir sterkere.

– Du fant at folk i mange samfunnslag bruker psykedelika. Men mikrodosering forbindes gjerne med tech-bransjen, de «kreative»?

– Ja, det er mer utbredt i den delen av næringslivet som henter inspirasjon fra Silicon Valley, Bill Gates, Steve Jobs, bøker som Stealing Fire og podcasten til Tim Ferriss. I Google er det blitt en greie å ta med sjefen på Burning Man. Det er en ny tid vi lever i!

– Er du enig i perspektivet at bruk av kjemiske hjelpemidler for å bli skjerpet er på linje med bruk av kaffe for å våkne?

– Denne trangen til å putte alle de ulike substansene i én kategori, er problematisk. Kaffe og LSD er forskjellig og gjør ulike ting med deg både kjemisk og fenomenologisk. Men å si at psykedelika er umoralsk, mens koffein er vanlig og derfor moralsk, blir feil. Med mer forskning, også på bruk av psykedelika i terapi, endres opinionen. Forhåpentligvis kan vi snart snakke om de mange som er rusbrukere, ikke bare rusmisbrukere.

Annonse