Annonse
00:00 - 29. september 2017

Sissel Grans generaliseringer

Annonse

Takk til Sissel Gran for interessevekkende betraktninger i første del av essayene om aldring. Én påstand vil jeg likevel protestere på straks: «… mens den på utsiden blir eldre, forblir personen på innsiden ung.» Jeg godtar at den kloke parterapeuten selv har det sånn, og at beskrivelsen sikkert passer på mange hun har snakket med.

Men denne høsten når jeg snart fyller 70 år, kjenner jeg meg slett ikke ung. Jeg har et indre som passer utmerket til utsiden. Siden jeg snakker med mange eldre, yngre og jevnaldrende om dette uuttømmelige temaet (senest sist lørdag i mitt livs første hundreårslag), er jeg overbevist om at unntakene fra Grans regel er så tallrike at de ikke bekrefter den, men svekker den.

Jeg har et indre som passer utmerket til utsiden.

Jeg har fusket en del i Grans fag og lært mye av henne. Det håper jeg å gjøre også gjennom de neste numrene av Morgenbladet, selv om hun i første kapittel generaliserer altfor friskt på grunnlag av sine egne aldringsopplevelser.

Håvard Altern er pensjonert samlivspedagog.

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»