00:00 - 29. september 2017

Sissel Grans generaliseringer

Takk til Sissel Gran for interessevekkende betraktninger i første del av essayene om aldring. Én påstand vil jeg likevel protestere på straks: «… mens den på utsiden blir eldre, forblir personen på innsiden ung.» Jeg godtar at den kloke parterapeuten selv har det sånn, og at beskrivelsen sikkert passer på mange hun har snakket med.

Men denne høsten når jeg snart fyller 70 år, kjenner jeg meg slett ikke ung. Jeg har et indre som passer utmerket til utsiden. Siden jeg snakker med mange eldre, yngre og jevnaldrende om dette uuttømmelige temaet (senest sist lørdag i mitt livs første hundreårslag), er jeg overbevist om at unntakene fra Grans regel er så tallrike at de ikke bekrefter den, men svekker den.

Jeg har et indre som passer utmerket til utsiden.

Jeg har fusket en del i Grans fag og lært mye av henne. Det håper jeg å gjøre også gjennom de neste numrene av Morgenbladet, selv om hun i første kapittel generaliserer altfor friskt på grunnlag av sine egne aldringsopplevelser.

Håvard Altern er pensjonert samlivspedagog.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.