00:00 - 22. september 2017

Nytt bomskudd

Dagen etter valget skrev jeg kommentaren om Frp og vellykket retorikk på Morgenbladets nettsider. Jeg spør hvorfor Fremskrittspartiet, som er solid forankret i en demokratisk tradisjon, likevel ble skyteskive for alle andre partiledere enn Erna Solberg i valgkampen. Blant annet skriver jeg om Fremskrittspartiets gudfar Anders Lange at han var aktiv motstandsmann under krigen, og ble fengslet av nazistene flere ganger.

Dette faller Rune Berglund Steen, leder ved Antirasistisk Senter, tungt for brystet. Han mener å kunne dokumentere at Anders Lange både var antisemitt og rasist. Dokumentasjonen henter Steen fra avisartikler med referater fra politiske møter med Anders Lange fra 1930-tallet. Tatt ut av sin sammenheng åtti år etter, liker jeg sitatene like dårlig som Steen. Jeg vil hverken prøve å forstå dem, enda mindre forsvare dem.

Men mitt hovedpoeng i kronikken står seg: Fremskrittspartiet er solid forankret i en norsk demokratisk tradisjon. Det er mer enn man kan si om partiene på venstresiden i norsk politikk.

Hans Geelmuyden er sjef i PR-byrået Geelmuyden.Kiese.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Det som virker i statsvitenskap, virker ikke nødvendigvis i antropologi.»