Annonse

Annonse

11:35 - 12. september 2017

Litt som tåspissgjengere

Hva er det med høyhælte sko? Ragnhild Brochmann svarer.

– Hva er det med høye hæler? Bruker du høye hæler, hva slags høye hæler og i hvilke sammenhenger?

– Vi mennesker har alltid hatt lyst til å være mer enn det vi er, fysisk, estetisk og symbolsk, og inntil for ett-par hundre år siden var høye hæler like mye et mannlig privilegium, som et kvinnelig. Det betød makt og skjønnhet, og var et av mange midler for å løfte oss ut av det grå og alminnelige. Selv bruker jeg lite hæler på grunn av dårlig rygg og nakke, men fryder meg rått over å hente dem frem når jeg skal noe spesielt: høye hæler er pynt, lek, makt, tull og høytid. Ellers kan jeg godt finne på å ta på meg et par hæler hjemme hvis jeg skal vaske huset, eller driver og øver på et foredrag. Det hender jeg har vondt i nakken når jeg tar av skoene, men stort sett er det verdt det. Kunsten er å ta dem av før endorfinene renner ut i skoa. Når det gjelder type, er jeg mest opptatt av cowboyboots for tida. Nå vet jeg hvorfor Clint Eastwood har et sånt makeløst ganglag.                

– Du har tidligere kritiserte helsesko i Morgenbladet, hvorfor må de være så stygge, spurte du. Hvilke sko var det du kritiserte igjen?

Annonse

Mer fra Ideer

«Mener egentlig Jakobsen at folk uten høyere utdanning ikke er skikket til å delta i demokratiet?»