00:00 - 08. september 2017

Jordbruk og elendighet

Nok en matskribent har kommet til at alt var bedre i steinalderen. Suzanne Kaluza har lest historikeren Yuval Noah Hararis bestselger Sapiens og skriver i Morgenbladet at jordbrukets opprinnelse var historiens største lureri. Hun drar dermed en vandrehistorie fra big-history-litteraturen, som har flere tvilsomme sider.

Med ensidig og selektiv kildebruk fortelles det at de domestiserte matplantene ikke bare er usunne for oss, med alle sine karbohydrater og det som verre er, de er også roten til at samfunn som før jordbruket var egalitære og harmoniske, ble preget av kamp mellom sosiale grupper.

Ideene om «den noble ville» og «det opprinnelig velstående samfunn» holder ikke vann.

Det er en fortelling som halter på mange plan. Evolusjonen er ikke noe som startet og stoppet i steinalderen, genene våre har tilpasninger som går både lengre tilbake i evolusjonshistorien og fra tusener av år med gjensidig tilpasning mellom de domestiserte artene og mennesket. Vi har grunnleggende tilpasninger til plantebasert kosthold og «nye» tilpasninger til både melkedrikking og kornspising. Også den direkte sammenhengen mellom jordbruk og sosial ulikhet og undertrykkelse er for enkel. Ideene om «den noble ville» og «det opprinnelig velstående samfunn» holder ikke vann, og det var først etter flere tusen år med jordbruk de store kjente klassedelte sivilisasjonene oppsto.

Det mest originale med Hararis bok er kombinasjonen av en materialistisk forklaringsmodell med en sterk vekt på hvordan fortellinger er limet som har fått sosiale grupper til å begå både store bedrifter og store forbrytelser. Han får både evolusjonspsykologer og idehistorikere oppglødde. Jeg tror det er helt rett å vektlegge fortellingens kraft i historien, og nettopp derfor er det grunn til å protestere når matens opprinnelse blir en fortelling om syndefall.

Ola Tveitereid Westengen er førsteamanuensis Noragric, NMBU.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse