Annonse

Annonse

15:41 - 02. august 2017

Tyrkia og tapet av et demokrati

De som tror at vi må velge stabilitet over demokrati, har ikke lært noe fra historien.

Sterke menn: «Politikere forteller den tyrkiske ungdommen at vi skal vende EU ryggen og bli med i Shanghai-pakten sammen med Kirgisistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Russland og Kina», skriver artikkelforfatteren. Her Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan og Russlands president Vladimir Putin. Foto: Chris McGrath/Getty Images

Tyrkia er et land der ord er farlige. Enhver tyrkisk forfatter, dikter, journalist eller intellektuell vet at det de sier eller skriver kan lede til problemer. Et dikt, en roman, et intervju eller en tweet kan føre til stigmatisering i regjeringsvennlige medier, eller «lynsjing» på sosiale medier. Du risikerer å bli arrestert, eller forvist. Alt på grunn av ord.

Dette er noe vi alltid bærer med oss i bevisstheten, det fører til en utbredt selvsensur blant Tyrkias intellektuelle og forfattere. Det er ikke noe det er enkelt å snakke om. Det er også pinlig. Få er villige til å innrømme det offentlig.

Forfattere er som eremitter, ensomme skapninger. Når bøkene våre blir publisert, finner vi oss kastet inn i det offentlige rommet. Vi gir intervjuer, signerer av bøker og deltar på messer og arrangementer. Innerst inne vil vi heller leve i vårt «Storyland», en imaginær verden uten pass eller grenser. Så snart vi kan, går vi tilbake til vår ensomhet. Det er derfor det er en reell utfordring for innadvendte forfattere å være politisk aktive.

HER !

Annonse

Mer fra Ideer