Annonse

Annonse

00:00 - 25. august 2017

Spillteoretisk perle

I artikkelen «Byplanlegging med medfølelse» av Bjørn Stærk for et par uker siden bommes det litt på innholdet av Braess’ paradoks. Dette er av liten relevans, men som amatørspillteoretikere føler vi at Braess’ paradoks fortjener en liten notis. Det er virkelig en av spillteoriens små perler.

Braess’ paradoks sier ikke at mer vei fører til mer trafikk. Den observasjonen har et annet navn, «indusert etterspørsel», eller – i dette tilfellet: «indusert trafikk». Braess’ paradoks er virkelig et paradoks: Dersom man har et veinettverk og legger til en ny vei, kan det oppstå en situasjon der reisetiden til hver enkelt bilist i nettverket faktisk er høyere enn før, selv om antall bilister forblir det samme.

Denne situasjonen kan godt kalles en suboptimal Nash-likevekt, oppkalt etter matematikeren John Forbes Nash, som i 1974 mottok Nobel-prisen i økonomi, og som i 2015 døde på vei hjem fra Bergen etter å ha mottatt Abel-prisen.

HER !

Annonse

Mer fra Ideer