Annonse
00:00 - 25. august 2017

Spillteoretisk perle

Annonse

I artikkelen «Byplanlegging med medfølelse» av Bjørn Stærk for et par uker siden bommes det litt på innholdet av Braess’ paradoks. Dette er av liten relevans, men som amatørspillteoretikere føler vi at Braess’ paradoks fortjener en liten notis. Det er virkelig en av spillteoriens små perler.

Braess’ paradoks sier ikke at mer vei fører til mer trafikk. Den observasjonen har et annet navn, «indusert etterspørsel», eller – i dette tilfellet: «indusert trafikk». Braess’ paradoks er virkelig et paradoks: Dersom man har et veinettverk og legger til en ny vei, kan det oppstå en situasjon der reisetiden til hver enkelt bilist i nettverket faktisk er høyere enn før, selv om antall bilister forblir det samme.

Denne situasjonen kan godt kalles en suboptimal Nash-likevekt, oppkalt etter matematikeren John Forbes Nash, som i 1974 mottok Nobel-prisen i økonomi, og som i 2015 døde på vei hjem fra Bergen etter å ha mottatt Abel-prisen.

Neste i serien av matematiske paradokser: Jevons’ paradoks. La oss få ned forbruket av fossilt brennstoff ved å øke effektiviteten av fossile brennstoffsmotorer. Vent litt! Dette kan føre til økt forespørsel, og dermed økt forbruk.

Jonas Grønås Drange, Pål Grønås Drange og Pim van’t Hof er amatørspill­teoretikere.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»