Annonse

Annonse

00:00 - 25. august 2017

Lasse Midttun: Nå er Mark Lilla på krigsstien igjen

Identitetspolitikk ble ikke funnet opp på syttitallet, skriver Lasse Midttun.

En gang var studentene enda likere: «We, the people» betydde opprinnelig kun hvite menn (med eiendom). Så identitetspolitikk ble ikke funnet opp på syttitallets universiteter, skriver Lasse Midttun. Bildet av Princeton-menn i rødt er fra 1962. Foto: Yale Joel/The LIFE Picture Collection/Getty Images

Mark Lilla er professor i humaniora ved Columbia-universitetet i New York, regner seg som en sentrumsnær liberaler og har en egen evne til å starte krangler hver gang han skriver. Og ikke bare slike småvarme liksomkrangler noen intellektuelle koser seg med på fritiden, hvor man jo «egentlig er ganske enige»: Debattene rundt Lilla er vepsebol.

Etter presidentvalget i fjor la han bredsiden til med artikkelen «The End of Identity Liberalism» hvor han hevdet at identitetspolitikk var i ferd med å ødelegge den amerikanske venstresiden, noe som skapte et forferdelig rabalder.

Vi kan jo bare se på svaret fra Lillas Columbia-kollega Katherine Franke. Særlig siden Lilla argumenterte med at identitet er blitt en hellig ku som gjør at USAs venstreside ikke lenger klarer å skape allianser, men bare avstand, kunne Franke motsagt og motbevist Lilla ved rolig og vennlig å påpeke uenigheter, for deretter å invitere til en god diskusjon om en bred og folkelig venstrefront mot trumpismen.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse

Mer fra Ideer

Den lille babyen fremstår psykologisk alene i verden, mens moren strever med sine egne tanker.