Annonse

Annonse

00:00 - 25. august 2017

Lasse Midttun: Nå er Mark Lilla på krigsstien igjen

Identitetspolitikk ble ikke funnet opp på syttitallet, skriver Lasse Midttun.

En gang var studentene enda likere: «We, the people» betydde opprinnelig kun hvite menn (med eiendom). Så identitetspolitikk ble ikke funnet opp på syttitallets universiteter, skriver Lasse Midttun. Bildet av Princeton-menn i rødt er fra 1962. Foto: Yale Joel/The LIFE Picture Collection/Getty Images

Mark Lilla er professor i humaniora ved Columbia-universitetet i New York, regner seg som en sentrumsnær liberaler og har en egen evne til å starte krangler hver gang han skriver. Og ikke bare slike småvarme liksomkrangler noen intellektuelle koser seg med på fritiden, hvor man jo «egentlig er ganske enige»: Debattene rundt Lilla er vepsebol.

Etter presidentvalget i fjor la han bredsiden til med artikkelen «The End of Identity Liberalism» hvor han hevdet at identitetspolitikk var i ferd med å ødelegge den amerikanske venstresiden, noe som skapte et forferdelig rabalder.

Vi kan jo bare se på svaret fra Lillas Columbia-kollega Katherine Franke. Særlig siden Lilla argumenterte med at identitet er blitt en hellig ku som gjør at USAs venstreside ikke lenger klarer å skape allianser, men bare avstand, kunne Franke motsagt og motbevist Lilla ved rolig og vennlig å påpeke uenigheter, for deretter å invitere til en god diskusjon om en bred og folkelig venstrefront mot trumpismen.

Annonse

Mer fra Ideer