00:00 - 18. august 2017

Jakobsen: Stole på forskere?

Vi bør nylese Francis Bacon, skriver Kjetil Jakobsen.

«Det var i dine Wanderjahre, Kjetil». En historikerkollega som er på min egen alder, sa dette til meg en gang for mange år siden. Jeg stusset over det alderdommelige ved språkbruken. Vandringsår. Når uttrykket virker gammelmodig, skyldes det antakelsen om at reise- og utferdstrangen tilhører en fase i livet. Man forlater redet, vandrer i verden i noen år, før man vender hjem igjen og slår rot. Men moderne mennesker har brutt opp for godt, lagt ut på reise i en verden som alltid er ny og annerledes. Mine vandringsår tar aldri slutt. Jeg elsker å reise. Som historiker kan jeg dessuten reise i tid og bli kjent med de rikeste og mest interessante av intellekter. Det siste året har jeg oversatt Bacons utopiske roman The New Atlantis fra renessanseengelsk til norsk og blitt godt kjent med Francis Bacon, en av de store navnene fra den engelske renessansen rundt år 1600.

Francis Bacon var et ekte renessansemenneske: Dikter, forsker, vitenskapsfilosof, jurist og statsmann i ett. I dagens norske offentlighet omtales han ironisk oftest i forbindelse med noe han helt sikkert ikke gjorde. Norsk Rikskringkasting har de siste årene viet bred plass til en norsk organist som forfekter en gammel røverhistorie om at Francis Bacon er den egentlige forfatteren av William Shakespeares skrifter. Hvorfor opplyse når man kan underholde med konspirasjonsteori?

 

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»