Annonse

Annonse

00:00 - 28. juli 2017

Sylo Taraku om sosial uliket

Høy innvandring og lav integrering fører til økt ulikhet, skriver Sylo Taraku.

Hvis det fantes en internasjonal konkurranse over hvilke land som klarer å ha minst sosial ulikhet, ville Norge vært i en egen toppdivisjon sammen med andre nordiske land. Lav grad av forskjeller pleier å henge sammen med andre gode ting som høy grad av tillit og samhold. Forhold som gjør Skandinavia til Skandinavia. Men ifølge Fafos forskningsprosjekt «Den nordiske modellen mot 2030», kan Norge rykke ned i samme divisjon som Frankrike innen 2030: «Hvis utviklingen fortsetter som i de nordiske landene med dårligst resultater, vil sysselsettingsgraden og ulikheten i 2030 være omtrent som i Frankrike i dag. Den nordiske modellen kan forvitre og nordiske særtrekk svekkes.»

Vi er med andre ord på topp, men likevel inne i en nedadgående trend. Ulikhetsutviklingen i Norge har siden 1980 vært raskere enn i OECD i gjennomsnitt. Men hva er galt med Frankrike? Og hva må vi gjøre for å unngå å havne i samme ulikhetsliga som dem?

 

HER !

Annonse