Annonse
00:00 - 14. juli 2017

Reisende på stedet hvil

Benediktinermunker reiste til Jerusalem ved hjelp av tankens vinger – og et kart.

Skildret reisen: Matthew Paris, en benediktinermunk ved St. Albans-klosteret nord for London, laget en reiseskildring fra Jerusalem. Han lot seg ikke stanse av aldri å ha vært der. Kilde: Matthew Paris
Annonse

Kart og reisebeskrivelser skulle først og fremst være en praktisk støtte for langveisfarende. Kart har imidlertid også en annen funksjon: De har satt mennesker i stand til å «reise», også når de ikke har hatt muligheten til det. Hvor mange har ikke sittet med et atlas og reist med fingrene og øynene fra land til land?

 

Tidlig på 1100-tallet satt en munk i et fransk kloster og ønsket han kunne fly: «Hvem vil gi oss vinger som duen, så vi kan fly over all verdens kongedømmer og nå frem til himmelen i øst? Hvem vil lede oss til den store kongens by, slik at det vi nå leser om i bøker og bare ser gjennom et mørkt glass, kan sees som om Guds åsyn sto foran oss […]?»

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»
Friedmans innsikter faller ikke inn under noen «nyliberal» doktrine.
Å hevde at dyr ikke er «personer» blir absurd.