Annonse

Annonse

00:00 - 07. juli 2017

Ondskapen lever videre

22 år etter folkemordet får ikke barn i Bosnia-Hercegovina høre om det som ble begått i deres eget land.

Srebrenica: På gravplassen Potocari ble det i 2015 begravd 136 nye ofre for massakrene i Srebrenica i 1995, der minst 8000 muslimske menn og gutter ble drept. Foto: Matej Divizna / Getty Images

«De er fremdeles barn,» var det noen som sa. «Hva så?» svarte en annen. «Disse barna kunne bli voksne og soldater.» Denne samtalen hørte jeg under et vitneavhør om massakren i Srebrenica.

Inntil 8000 menn og gutter ble massakrert i løpet av få dager i den såkalt sikre FN-sonen i byen Srebrenica i juli 1995. Kvinner og jenter ble jaget på flukt. Bosnisk-serbiske styrker, som samarbeidet tett med de serbiske styrkene og myndighetene i nabolandet, gjennomførte massakren.

I dag, 22 år senere, nektes barn i Bosnia-Hercegovina å få lære om folkemordet som ble begått i deres eget land. Andre barn rundt om i verden har dette på pensum. I Republika Srpska (Den serbiske republikk) i Bosnia-Hercegovina får verken serbiske eller bosnjakiske barn høre om dette. Tvert imot får skoler og studenthjem navn etter krigsforbrytere. Ett eksempel er studenthjemmet i Pale, nær Sarajevo, som i fjor ble oppkalt etter Radovan Karadzic.

HER !

Annonse

Mer fra Ideer