00:00 - 21. juli 2017

Hamsun og pasient­beskyttelsen

Når noen hevder at Hamsun er ord, og at alt om ham må få lov til å komme frem, viser de at de ikke forstår hva medisinsk beskyttelse betyr, og hva denne debatten handler om. Innen nettopp psykiatri er/bør pasientbeskyttelsen være sterkest.

Ane Farsethås behøver ikke så tvil om at helsepersonelloven skal gjelde, og at aktuelle notater er medisinske – slik eller slik. Kunstner Thomas Kvam er kort sagt umoralsk og kynisk spekulativ, utnytter situasjonen og burde ikke tas hensyn til. Dertil tror jeg man skal lete lenge etter noen som vurderer skribleriene hans på Strømmes notater som kunst. Psykiater Sigmund Karterud og hamsunbiograf Ingar Sletten Kolloen aksepterte i sin tid aldri offentliggjøring av journalen. Karterud sier nå at han innrømmer at det dreier seg om en journal på avveie. Han burde i stedet bli med på oppfordringen til Legeforeningen om å utvirke bedre juridisk beskyttelse til avdøde personer.

Tross god arkivresearch og fine artikler i Morgenbladet: Jeg tror det er en heldig tilfeldighet og dessuten hensiktsmessig at man antakelig ikke vil komme særlig videre med dechiffreringen av Strømmes journalnotater om Hamsun. Å jakte ulovlig medisinsk informasjon i gamle arkiver bør ikke være en sommerens mystiske thriller – etter mitt skjønn skulle denne jakten aldri vært påbegynt!

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse