Annonse

Annonse

00:00 - 28. juli 2017

Forskning i tåkeheimen

Vi har kunnskapen, men vi har fortsatt ikke noen behandling som virker.

Herr Alzheimer: Neuroanatomen og psykiateren Alois Alzheimer (t.v.), som arbeidet på universitetet i München, hvor bildet ble tatt i 1904 eller 1905, ga navnet til Alzheimers sykdom. Han fant noe, men var usikker på hva han fant. Foto: NTB Scanpix​

Store forventninger – større skuffelser. Den 23. november 2016 ble de skuffende resultatene fra et av de hittil største forsøkene rettet mot Alzheimers sykdom offentliggjort. Skuffende først og fremst for millioner av pasienter og pårørende, men også for det farmasøytiske firmaet Eli Lilly and Company, som hadde satset milliarder av dollar på noe de trodde skulle bli et terapeutisk gjennombrudd. Et halvår tidligere hadde man sett for seg store gevinster, men nå falt aksjene med 16 prosent.

Men dette var ikke den eneste skuffelsen i 2016. Et halvår tidligere hadde man fått resultatet av et annet stort behandlingsforsøk for Alzheimers sykdom. Den studien var finansiert og ledet av Pfizer, et annet av verdens største farmasøytiske foretak. Det var ingen målbar effekt av behandlingen. Etter vel tretti år med farmasøytiske forsøk har vi fortsatt ikke noen behandling som virker mot Alzheimers sykdom. Men kunnskap om sykdommen har vi hatt i over hundre år.

 

HER !

Annonse

Mer fra Ideer