Annonse
00:00 - 07. juli 2017

− Folk blir så forferdelig sinte og krenket

Regjeringen glemmer barna i forsøket på å likestille mor og far, mener forskere.

Fotoillustrasjon: Christina Ulriksen (Kilde: Getty Images)
Annonse

Når to foreldre går fra hverandre, hvem skal ha hovedansvaret for barnet? Spørsmålet kan skape bitre konflikter og gjelder svært mange. Det er mødre og fedre som opplever en fortvilet situasjon over å ikke få være med barna sine.

− Det er utfordringen i denne debatten. Folk blir så forferdelig sinte og krenket, sier Trine Eikrem, psykologspesialist og stipendiat ved Bufetat og Folkehelseinstituttet.

7. mars ble barneloven endret. Inntil nå har vi praktisert full avtalefrihet ved samlivsbrudd, altså at foreldre selv skal få bestemme hvor mye barna skal bo hos den ene eller den andre. Det vanligste er alt mellom 35/65 prosent til 50/50 prosent deling av omsorgsansvaret, såkalt delt bosted, gjerne i mors favør. I vår fikk altså Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) gjennomslag for å endre ordlyden i barneloven, slik at delt bosted blir nevnt først i oversikten i loven over mulige samværsordninger.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.