Annonse
00:00 - 07. juli 2017

Evgeny Morozov: Tannløs Google-tilnærming

Dommen mot Google kan frem­skynde overgangen til en pervers form for data-føydalisme, skriver Evgeny Morozov.

Annonse

Det vanskelige med å lovregulere teknologiselskaper, er at når de blir stilt overfor nye, tøffe regler, kan de til syvende og sist omstille seg for å unngå dem, ofte ved å bytte til nyere, fremdeles uregulerte teknologier. Risikoen for å bli rammet av målstyrt regulering basert på lite annet enn økonomiske doktriner kan til og med gi næring til selskapenes jakt på kontinuerlig omstilling: I stedet for å gi etter for myndighetenes krav foretrekker teknologiselskapene å forlate sin gamle forretningsmodell.

 

Det er på bakgrunn av dette vi bør vurdere de sannsynlige virkningene av boten på 2,42 milliarder euro som EU-kommisjonen nylig har ilagt Alphabet (Googles morselskap). Boten kommer etter en syv år lang granskning av om selskapet har misbrukt sin dominerende posisjon ved å fremme sin egen netthandeltjeneste sammen med søkeresultatene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er i praksis umulig å trekke noen grense mellom lovlige og ulovlige ytringer»
Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».