Annonse
00:00 - 07. juli 2017

Evgeny Morozov: Tannløs Google-tilnærming

Dommen mot Google kan frem­skynde overgangen til en pervers form for data-føydalisme, skriver Evgeny Morozov.

Annonse

Det vanskelige med å lovregulere teknologiselskaper, er at når de blir stilt overfor nye, tøffe regler, kan de til syvende og sist omstille seg for å unngå dem, ofte ved å bytte til nyere, fremdeles uregulerte teknologier. Risikoen for å bli rammet av målstyrt regulering basert på lite annet enn økonomiske doktriner kan til og med gi næring til selskapenes jakt på kontinuerlig omstilling: I stedet for å gi etter for myndighetenes krav foretrekker teknologiselskapene å forlate sin gamle forretningsmodell.

 

Det er på bakgrunn av dette vi bør vurdere de sannsynlige virkningene av boten på 2,42 milliarder euro som EU-kommisjonen nylig har ilagt Alphabet (Googles morselskap). Boten kommer etter en syv år lang granskning av om selskapet har misbrukt sin dominerende posisjon ved å fremme sin egen netthandeltjeneste sammen med søkeresultatene.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.