Annonse

Annonse

00:00 - 07. juli 2017

Evgeny Morozov: Tannløs Google-tilnærming

Dommen mot Google kan frem­skynde overgangen til en pervers form for data-føydalisme, skriver Evgeny Morozov.

Det vanskelige med å lovregulere teknologiselskaper, er at når de blir stilt overfor nye, tøffe regler, kan de til syvende og sist omstille seg for å unngå dem, ofte ved å bytte til nyere, fremdeles uregulerte teknologier. Risikoen for å bli rammet av målstyrt regulering basert på lite annet enn økonomiske doktriner kan til og med gi næring til selskapenes jakt på kontinuerlig omstilling: I stedet for å gi etter for myndighetenes krav foretrekker teknologiselskapene å forlate sin gamle forretningsmodell.

 

Det er på bakgrunn av dette vi bør vurdere de sannsynlige virkningene av boten på 2,42 milliarder euro som EU-kommisjonen nylig har ilagt Alphabet (Googles morselskap). Boten kommer etter en syv år lang granskning av om selskapet har misbrukt sin dominerende posisjon ved å fremme sin egen netthandeltjeneste sammen med søkeresultatene.

Annonse

Mer fra Ideer

«Det dreier seg om at vi trenger kompetanse ved norske læresteder som forutsetter språkferdigheter.»
«En anmelder som ikke hadde reagert på det, ville ikke ha gjort jobben sin.»