Annonse
00:00 - 28. juli 2017

Da Norge ble tegnet

Kartene til P. A. Munch var beregnet på både reisende og fornorskningen av landet.

Håndtegnet: P. A. Munchs kart over de sørnorske fjellene fra 1844. Tegnet etter å ha vært på reisefot i området. Tegning: P. A. Munch
Annonse

Somrene 1842 og 1843 vandrer historikeren Peter Andreas Munch i de sørnorske fjellene. Han er på studietur i et lite kartlagt område for å finne de stedene han har lest om i sagaene og andre middelalderverk. Til en håndskrevet bok om fjellturene tegner han «Kart over Fjældstrakten mellem Hardanger, Voss, Hallingdal, Numedal, Thelemarken og Ryfylke». I innledningen kritiserer han den danske kartografen Christian J. Pontoppidans kart fra 1785 – «det bedste og fuldstændigste som hidtil har existeret over Norge» – for kun å dekke «de mere tilgængelige og bebyggede Egne […] Fjældstrækningerne har han ikke saameget inlagd eller anførd, som snarere kun antydet» med en strek som viser seg å være «imaginair».

Munchs kart dekker Folgefonna og Sauda i vest, Nesland i sør, Gaustatoppen og Tinnsjøen i øst og Vossaskavlen og Hallingskarvet i nord. Kartet er forseggjort med mange stedsnavn, blått vann, turkise breer, vandreruter i rødt og brune fjell med høydekurver. Det er det første skikkelige kartet over den sørnorske fjellheimen.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer