Annonse

Annonse

00:00 - 28. juli 2017

Da Norge ble tegnet

Kartene til P. A. Munch var beregnet på både reisende og fornorskningen av landet.

Håndtegnet: P. A. Munchs kart over de sørnorske fjellene fra 1844. Tegnet etter å ha vært på reisefot i området. Tegning: P. A. Munch

Somrene 1842 og 1843 vandrer historikeren Peter Andreas Munch i de sørnorske fjellene. Han er på studietur i et lite kartlagt område for å finne de stedene han har lest om i sagaene og andre middelalderverk. Til en håndskrevet bok om fjellturene tegner han «Kart over Fjældstrakten mellem Hardanger, Voss, Hallingdal, Numedal, Thelemarken og Ryfylke». I innledningen kritiserer han den danske kartografen Christian J. Pontoppidans kart fra 1785 – «det bedste og fuldstændigste som hidtil har existeret over Norge» – for kun å dekke «de mere tilgængelige og bebyggede Egne […] Fjældstrækningerne har han ikke saameget inlagd eller anførd, som snarere kun antydet» med en strek som viser seg å være «imaginair».

Munchs kart dekker Folgefonna og Sauda i vest, Nesland i sør, Gaustatoppen og Tinnsjøen i øst og Vossaskavlen og Hallingskarvet i nord. Kartet er forseggjort med mange stedsnavn, blått vann, turkise breer, vandreruter i rødt og brune fjell med høydekurver. Det er det første skikkelige kartet over den sørnorske fjellheimen.

 

Annonse

Mer fra Ideer

«Det dreier seg om at vi trenger kompetanse ved norske læresteder som forutsetter språkferdigheter.»
«En anmelder som ikke hadde reagert på det, ville ikke ha gjort jobben sin.»