Annonse

Annonse

00:00 - 28. juli 2017

Da Norge ble tegnet

Kartene til P. A. Munch var beregnet på både reisende og fornorskningen av landet.

Håndtegnet: P. A. Munchs kart over de sørnorske fjellene fra 1844. Tegnet etter å ha vært på reisefot i området. Tegning: P. A. Munch

Somrene 1842 og 1843 vandrer historikeren Peter Andreas Munch i de sørnorske fjellene. Han er på studietur i et lite kartlagt område for å finne de stedene han har lest om i sagaene og andre middelalderverk. Til en håndskrevet bok om fjellturene tegner han «Kart over Fjældstrakten mellem Hardanger, Voss, Hallingdal, Numedal, Thelemarken og Ryfylke». I innledningen kritiserer han den danske kartografen Christian J. Pontoppidans kart fra 1785 – «det bedste og fuldstændigste som hidtil har existeret over Norge» – for kun å dekke «de mere tilgængelige og bebyggede Egne […] Fjældstrækningerne har han ikke saameget inlagd eller anførd, som snarere kun antydet» med en strek som viser seg å være «imaginair».

Munchs kart dekker Folgefonna og Sauda i vest, Nesland i sør, Gaustatoppen og Tinnsjøen i øst og Vossaskavlen og Hallingskarvet i nord. Kartet er forseggjort med mange stedsnavn, blått vann, turkise breer, vandreruter i rødt og brune fjell med høydekurver. Det er det første skikkelige kartet over den sørnorske fjellheimen.

 

Annonse