Annonse
00:00 - 30. juni 2017

Skal vi spionere?

Hvor lenge kan du late som om du er en annen, før du blir en annen? Bjarne Riiser Gundersen skriver om Jack Barsky, KGB-spionen som ble fanget av den amerikanske drømmen.

Tilbake på gamle tomter: Jack Barsky går opp en av sine gamle ruter fra tiden som hemmelig-agent i USA. Her, ved inngangen til et naturreservat på Staten Island, New York, pleide han å gjemme mikrofilm som så ble hentet av KGB. Foto: Peter Lueders
Annonse

Hver dag tok Jack Barsky samme vei til jobb. Ut av leiligheten og bort til T-banestasjonen på 80. gate i Queens, der han tok toget inn til forsikringskontoret MetLifes lokaler på Madison Avenue, hvor han jobbet i IT-avdelingen.

En dag i desember 1988 oppdaget han en stor, rød prikk malt på en jernstolpe han alltid passerte. Det var et tegn, en av mange koder han var trent opp til å tolke: Du står i fare for å bli oppdaget.

Mer presist var det en ordre, utstedt fra sjefene hans i KGB, med beskjed om å slippe alt han hadde i hendene og komme seg til Canada.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Utover sorgen og ubehaget føler jeg også på en genuin forbløffelse.»
«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»