Annonse
00:00 - 30. juni 2017

Skal vi spionere?

Hvor lenge kan du late som om du er en annen, før du blir en annen? Bjarne Riiser Gundersen skriver om Jack Barsky, KGB-spionen som ble fanget av den amerikanske drømmen.

Tilbake på gamle tomter: Jack Barsky går opp en av sine gamle ruter fra tiden som hemmelig-agent i USA. Her, ved inngangen til et naturreservat på Staten Island, New York, pleide han å gjemme mikrofilm som så ble hentet av KGB. Foto: Peter Lueders
Annonse

Hver dag tok Jack Barsky samme vei til jobb. Ut av leiligheten og bort til T-banestasjonen på 80. gate i Queens, der han tok toget inn til forsikringskontoret MetLifes lokaler på Madison Avenue, hvor han jobbet i IT-avdelingen.

En dag i desember 1988 oppdaget han en stor, rød prikk malt på en jernstolpe han alltid passerte. Det var et tegn, en av mange koder han var trent opp til å tolke: Du står i fare for å bli oppdaget.

Mer presist var det en ordre, utstedt fra sjefene hans i KGB, med beskjed om å slippe alt han hadde i hendene og komme seg til Canada.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.