Annonse
00:00 - 23. juni 2017

Nora Mehsen: Feminstisk moské

Ikke min islam, ikke min feminisme, skriver Nora Mehsen.

Annonse

Tanken om «inkluderende», «liberale» og «feministiske» moskeer har i økende grad gjort seg gjeldende de siste årene. Over hele verden ser vi eksempler på at muslimer organiserer seg for å skape inkluderende gudshus, basert på prinsipper om likestilling og ikke-diskriminering. Misogyni, homofobi, transfobi og sexisme? Ikke i min islams navn, erklærer flere. Hvem sin feminisme tar disse initiativene utgangspunkt i, og hvilke individer er det som skal inkluderes?

For en uke siden åpnet en moské i Berlin, der alle kjønn kan be side om side, skeive er velkomne og imamen er en kvinne. «Moskeen er åpen for alle», uttalte den feministiske imamen som står bak initiativet, Seyran Ates, til Spiegel Online i et intervju. «Den er åpen for alle, med ett unntak: ingen kommer inn med niqab eller burka». Ates mener at ansiktstildekking ikke har noe med religion å gjøre, men snarere er et uttrykk for et politisk standpunkt. I tillegg omtaler hun forbudet som et sikkerhetstiltak. Mens mange moskeer krever at kvinner kler seg «dydig» og dekker til hår, hals, bakender, ankler og håndledd, mener den inkluderende moskeen i Berlin at enkelte klesplagg er haram å bruke. I feminismens og liberalismens navn utformes nye systemer for hva som skal være rent og urent på kvinnekroppen.

Annonse