Annonse

Annonse

00:00 - 16. juni 2017

Mohamed Abdi: Høyreestrem plattform — i Oslo

Oslo ble nylig en plattform for høyreekstremisme, skriver Mohamed Abdi.

Den 27. mai ga bokhandleren Eldorado i Oslo plattform til østerrikeren Martin Sellner – en «rising star» fra den såkalt «identitære bevegelsen». Génération Identitaire oppsto i Frankrike i 2012 og siden har spredt seg til flere europeiske land. Bevegelsen reproduserer klassiske høyreekstreme standpunkter som hat mot etniske minoriteter, rasisme, etnisk segregering og etnonasjonalisme. I dag er jødehatet skiftet ut med konspiratorisk muslimhat. Martin Sellners Oslo-visitt vakte stor debatt, både før og etter.

 

1808. Dette er antall døde flyktninger og migranter i Middelhavet så langt i år, og vi er halvveis i 2017. Jeg understreker dette tallet fordi det er dette denne debatten grunneggende sett handler om: menneskeverd. Ikke først og fremst om ytringsfrihet eller ytringsrom. Men menneskeverd.

 

Ifølge den antirasistiske britiske organisasjonen Hope Not Hate driver «de identitære» en innsamlingsaksjon for å sabotere organisasjoner (blant annet Leger Uten Grenser) som driver livsreddende arbeid i Middelhavet. De ødelegger også for lokale kystvakters arbeid.

Argumentet til de identitære går ut på at Leger Uten Grenser og andre organisasjoner driver menneskesmugling og slipper inn afrikanere og asiater slik at hvite europeere blir en minoritet i Europa. Dette kommer fram i en promovideo for bevegelsens nettsted Defend Europe.

 

Denne naive liberale holdningen til ekstreme bevegelser og ideologier feilet da og den kommer til å feile igjen.

Invitasjonen til Sellner kom fra Ekte Nyheter, et norsk nettsted drevet av den selverklærte «ytringsfrihetsforkjemperen» og libertarianeren Onar Åm. Eldorados daglige leder Christian Skrede forklarte i mediene hvorfor bokhandelen indirekte ga plattform til en høyreekstremist som er involvert i sabotasjeaksjoner som kan koste ytterlige menneskeliv. Allerede i starten skeiet debatten ut og begynte – nok en gang – å handle om ytringsfrihet og ytringsrom.

I en pressemelding fra Eldorado, sannsynligvis forfattet av deres advokat Jon Wessel Aas står det: «Slike anti-demokratiske krefter er hva vi nettopp ønsker å bidra til å motvirke, ved å tilrettelegge for en fri debatt innenfor ytringsfrihetens grenser». Eldorado har gjentatte ganger hevdet at de gjorde god nok research og ansatte Wessel Aas for å undersøke Martin Sellners standpunkter. Men de har åpenbart ikke gjort nok research når de ikke fikk med seg det Sellner og hans ideologiske likesinnede holder på med i Middelhavet? Hvilke aksjonsform de har valgt seg ut. Det begrenser seg ikke til ytringer.

 

Vi lever i en samtid hvor ekstremister har nok plattformer. Denne naive liberale holdningen til ekstreme bevegelser og ideologier er hentet rett ut fra historien. Den feilet da og den kommer til å feile igjen. Det minste man kan gjøre er å ikke direkte tilrettelegge for aktivister som vil spy ut sitt hat mot mennesker og sin undergraving av menneskeverd.

Det er ikke heller så viktig hvorvidt Eldorado siden oppstart har hatt 3–4000 arrangementer. Å gi plattform til en høyreekstremist som kan verste fall medvirker til drap av flyktninger i Middelhavet er moralsk forkastelig og uakseptabelt. Det å gi noen en plattform er et politisk valg. Når Åm og Skrede ønsker ekstremisten velkommen og advokat Wessel Aas rydder vei retorisk er dette ikke nøytrale handlinger, det er nettopp et verdispørsmål.

Annonse

Mer fra Ideer

«Å sverte, latterliggjøre eller true istedenfor å diskutere sak, er velkjent taktikk.»