00:00 - 09. juni 2017

Maren Fuchsia Celius-Blix om kulturgubben

Se opp for kulturgubben, skriver Maren Celius-Blix.

Utseende: En kulturgubbe kan ofte gjenkjennes på strategisk plasserte, halvveis synlige, litterære accessoirer. Foto: Express/Stringer/Getty Images

For en tid tilbake omtalte jeg den antropologiske studien av den norske kulturklassen (definisjon: medlemmer i gruppe hvis minste kny blir tema for dypsindig thinkpiece). Nå har det kommet nok en interessant rapport, denne gang om underarten kulturgubben – også den utført av en pretisjetung og uavhengig forskergruppe.

Ofte er kultur­gubben gift, men han har lett for å glemme det etter et par øl.

KULTURGUBBEN: Ikke la navnet lure deg. Selv om han som oftest har 50-årsdagen sin i bakspeilet, er det slettes ikke alltid at han har nådd sitt livs høst. Faktisk kan du finne kulturgubben helt ned i 20-årene, selv om hans blaserte grettenhet sjelden er å finne i ungdom som ikke har kjent stikket fra å få et manus eller kåseri refusert. Du finner ham sysselsatt på kulturfeltet, enten på heltid eller som hobby. Foretrukne yrker kan være for eksempel forfatter, kunstner, journalist eller humorist, og ofte en blanding av disse. Suksess på ett av disse feltene vil medføre at kulturgubben føler seg kvalifisert til å uttale seg offentlig om ethvert tema.

Mange kulturgubber in spe opptrer til å begynne med i kulissene og i periferien av kulturfeltet, men så snart de har opparbeidet seg en håndfull kompiser i bransjen, sitter oppdragene stadig løsere.

SOSIALT: Kulturgubben elsker få ting mer enn å networke, men unngår selv å bruke en så vulgær betegnelse. Han har Dag Solstad lagret i kontaktlisten på telefonen, om enn bare fordi han ringte forfatteren en gang i 2012 for å be om et intervju (og Solstad sa nei). Kulturgubben holder seg nøye oppdatert på alle som har en byline i velansette medier, og opptrer noe distansert for alle med lavere ansiennitet enn seg selv. Og selv om han synes alt var bedre før, sørger han for å få med seg hvem som regnes som unge og lovende, og vet når det er på tide å sende dem en venneforespørsel på Facebook. Dette får ham til å føle seg som en sjenerøs gudfar til den heldige jyplingen som kan betrakte ham med ydmykhet og ærefrykt.

PÅ HJEMMEBANE: Her overlapper hans livsførsel sterkt med den øvrige kulturklassens. Ofte er han gift, men han har lett for å glemme det etter et par øl. Den ugifte kulturgubben gjør hånlig narr av finansgubben og hans 22 år gamle modellkjæreste, til sin 25 år gamle bokdebutantkjæreste.

LIVSFILOSOFI: Er «kulturgubbe» en nedsettende betegnelse? De lærde strides, men svært mange kulturgubber svøper seg mer enn gjerne i tittelen – «ironisk», selvsagt – men i en selvtilfreds viten om at dette signaliserer tilhørighet i eliten. De omtaler seg selv også gjerne – med høy og stolt røst – som «godhetstyranner» og «feministelite», for å vise forakt for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs infame retorikk. Som en del av sin elitefeminisme, ivrer kulturgubben etter å få flere kvinner inn i kulturbransjen — spesielt de attraktive — og tilbyr gladelig råd om hvordan de best kan bane seg vei med spisse albuer. Selv står han og hans kumpaner fjellstøtt uten å merke de spisse albuene når de kommer.

FORSKERNES ANBEFALING: Det er ikke et lurt å trosse kulturgubben. Veien til høygaffel og kronikk er kort når han føler sin autoritet betvilt, eller at en kulturkjerring skygger for solen hans.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»