Annonse

Annonse

00:00 - 16. juni 2017

Kvinner på norske sokler

Monumenter over norske kvinner finnes i parken, i skolegården eller på fortauskanten – sjelden eller aldri på torget eller foran rådhuset. Å vise dem frem handler også om rettferdighet, skriver Kristin Brandtsegg Johansen.

Artist: I krysset Hegdehaugsveien / Oscars gate i Homansbyen i Oslo står en bronsestatue av kabaretartisten Bokken Lasson, for en periode omgitt av kaotisk veiarbeid. Lasson vokste opp like ved, i Grønnegata. Kunstner: Joseph Grimeland.

Der jeg vokste opp, utenfor Tønsberg, var det med undring og litt stolthet jeg passerte statuen av Prinsesse Kristina, som sto og fremdeles står inntil fjellsiden ved gangveien på vei opp til Slottsfjellet. Jeg husker hvordan jeg strakte meg, ble litt kry og litt rettere i ryggen hver gang vi gikk forbi henne – det skjedde når vi hadde tilreisende gjester på besøk som vi ville vise severdighetene oppe på fjellet, kanonene og ruinene etter Tunsberghus festning fra middelalderen. Jeg visste ikke så mye annet om henne enn at hun var søsteren til Magnus Lagabøte og at hun ble giftet bort til en spansk prins, men hun var lenge den eneste kvinnen jeg visste om som fantes på sokkel, og det betød noe for meg at hun sto der.

 

En kartlegging av minnesmerker over kvinners tilstedeværelse i offentligheten avdekker kjønnsforskjeller som vi kjenner godt til fra før. Det å vise frem kvinnenes tilstedeværelse i historien og i demokratiet handler selvfølgelig om representasjon, men også om rettferdighet. Og selv om vi tar høyde for at den kongelige rytterstatuen på slottsplassen og det fortreffelige borgerlige individet er trender som må settes inn i tid, blir det synlig hvor fraværende kvinnene har vært, og fremdeles er, i det offentlige minnelandskapet – og der de er til stede, er de det på en helt annen måte enn mannen høyt til hest.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse

Mer fra Ideer

Den lille babyen fremstår psykologisk alene i verden, mens moren strever med sine egne tanker.