Annonse
00:00 - 23. juni 2017

Køsniking i Legoland

Annonse

Torbjørn Røe Isaksen gir i Morgenbladet 16. juni noen refleksjoner om køsniking i Legoland. Systemet – hvis jeg forstår det rett – går ut på at du ved å betale 599 kr ekstra, kan komme inn (på noe attraktivt) uten å måtte stå i kø. Røe Isaksen synes det skurrer, men velger å sammenlikne det med noe vi alle kjenner og aksepterer: Muligheten til å kjøpe en bedre tjeneste ved å betale mer.

Et viktig poeng i denne sammenhengen, som Røe Isaksen ser ut til ikke å ha fått med seg, er dette: Når du går forbi en kø, er det ikke bare du som kommer raskere inn. Din køsniking medfører faktisk også at alle andre – de som står i køen – må stå der lenger før de kommer inn. Om mange nok tar snarvegen, kan det kanskje hende at stakkaren som står i kø, ikke kommer inn i det hele tatt!

Om mange nok tar snarvegen, kan det kanskje hende at stakkaren som står i kø, ikke kommer inn i det hele tatt!

Det er ikke mange som synes det er morsomt å stå i kø. Når de fleste allikevel aksepterer det, er det ut fra den forutsetningen at vi kommer inn når det er vår tur. Systemet i Legoland, slik jeg forstår det, saboterer denne underforståtte forutsetningen. Det er naturligvis derfor det oppleves som dypt urettferdig, og vekker slik harme.

Noen vil nok også hevde at det er et liknende rettferdighetsprinsipp som brytes når noen kan kjøpe seg til raskere legebehandling, for eksempel. Gitt at vi har en endelig ressurs i form av leger som vi alle har vært med på å betale utdanningen for, vil vel det også måtte føre til at noen må vente lenger.

Paul Lindviksmoen, Toten.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»
Hvis man fremstiller et emne ensidig, så får man tåle at det påtales.