Annonse
00:00 - 09. juni 2017

Kjetil Jakobsen: Demokrati i nedgang

Trumps klovnestyre ødelegger demokratiet litt mer hver dag, skriver Kjetil Jakobsen.

Annonse

Demokratiet i Amerika er 200 år gammelt, men det er ikke usårbart av den grunn. Den verste skaden Trump har påført USA så langt er at han gjør deliberativt demokrati, både i den offentlige samtalen og i de folkevalgte institusjonene, til en ren farse. Trump argumenterer ikke, lytter ikke til argumenter og forholder seg ikke til fakta og forskning.

At politikere lyver er ikke noe nytt, men Trump er bortenfor det. Han synes ikke å interessere seg for skillet mellom sant og usant. Makten ligger nå et annet sted enn i det demokratiske ordskiftet. En ny art kremlologer – washingtonologer kan vi kalle dem – spekulerer over hvor beslutningene treffes og hvem som egentlig bestemmer.

Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»