Annonse
00:00 - 23. juni 2017

«Her finnes intet hvorfor»

Over tyve år etter krigens slutt kommer det stadig nye anonyme tips om skjulte overgrep og massegraver i Bosnia-Hercegovina, skriver Arne Johan Vetlesen.

Fra en massegrav: I Sejkovaca identifikasjonssenter i byen Sanski Most møter man rad på rad med knokler i ulike størrelser og forfatninger. De på bildet er fra en massegrav i Tomasica. Foto: Paolo Pellegrin / Magnum Photos/NTB Scanpix
Annonse

«Ser du huset der borte, den gamle skolebygningen med tildekkede vinduer?» Det er Mujo Begic som spør fra baksetet i bilen, og fortsetter: «Der ble en gruppe menn innesperret og kastrert i juni 1992.» Vi har knapt passert bygningen før Begic peker til venstre: «Her begynte vi å grave etter lik som følge av et anonymt tips.» Jeg spør hvordan slike tips dukker opp. En vanlig måte, forteller han, er at han blir bedt om å komme til et angitt sted på et bestemt tidspunkt, etter mørkets frembrudd, for å følge etter en rød bil på god avstand. Etter en stund blir det kastet en flaske ut av vinduet – det er signalet om hvor de skal grave.

Hvem gir tips på denne måten? Det er folk som var til stede da drapene skjedde, svarer Begic. – Som regel er det personer som deltok i overgrepene som kontakter oss anonymt, snarere enn vitner av typen naboer.

Jeg spør om det er færre slike tips nå, over tyve år siden drapene i dette området av Bosnia fant sted. Tvert imot, sier Begic, antallet har økt de siste årene.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.