Annonse
00:00 - 23. juni 2017

«Her finnes intet hvorfor»

Over tyve år etter krigens slutt kommer det stadig nye anonyme tips om skjulte overgrep og massegraver i Bosnia-Hercegovina, skriver Arne Johan Vetlesen.

Fra en massegrav: I Sejkovaca identifikasjonssenter i byen Sanski Most møter man rad på rad med knokler i ulike størrelser og forfatninger. De på bildet er fra en massegrav i Tomasica. Foto: Paolo Pellegrin / Magnum Photos/NTB Scanpix
Annonse

«Ser du huset der borte, den gamle skolebygningen med tildekkede vinduer?» Det er Mujo Begic som spør fra baksetet i bilen, og fortsetter: «Der ble en gruppe menn innesperret og kastrert i juni 1992.» Vi har knapt passert bygningen før Begic peker til venstre: «Her begynte vi å grave etter lik som følge av et anonymt tips.» Jeg spør hvordan slike tips dukker opp. En vanlig måte, forteller han, er at han blir bedt om å komme til et angitt sted på et bestemt tidspunkt, etter mørkets frembrudd, for å følge etter en rød bil på god avstand. Etter en stund blir det kastet en flaske ut av vinduet – det er signalet om hvor de skal grave.

Hvem gir tips på denne måten? Det er folk som var til stede da drapene skjedde, svarer Begic. – Som regel er det personer som deltok i overgrepene som kontakter oss anonymt, snarere enn vitner av typen naboer.

Jeg spør om det er færre slike tips nå, over tyve år siden drapene i dette området av Bosnia fant sted. Tvert imot, sier Begic, antallet har økt de siste årene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»