00:00 - 23. juni 2017

Fusk om fisk og forskning

Morgenbladet har satt søkelyset på forholdet mellom forskere og oppdrettsnæringa. Jeg har tilbudt journalisten å svare på spørsmål om forskning, i stedet velger avisa å trykke et gammelt sitat fra meg. Problemet er at sitatet er tatt ut av sin sammenheng og er gitt som en kommentar i en helt annen sak.

Min uttalelse om motkrefter er hentet fra et intervju jeg gjorde med Aftenposten på kaia i Øksfjord under skreifiske og det var et hjertesukk over hvordan enkelte snakker Nord-Norge og sjømatnæringa ned. Jeg hadde da vært fiskeriminister i to måneder og ønsket å ta til motmæle mot utsagn av typen «Mishandling av Nord-Norge», «rasering av kysten», «siste mann, slå av lyset», «overgrep mot kystbefolkningen». Noen av disse har også kommet fra akademia. Men jeg har altså ikke sagt at forskning eller forskere er motkrefter. Tvert imot er det nettopp fra våre fremragende forskningsmiljøer ved universitetene og på instituttene jeg har fått spennende innspill på utfordringer og framtidsmuligheter.

Sitatet er tatt ut av sin sammenheng og er gitt som en kommentar i en helt annen sak.

Min uttalelse om at forskningen skal være næringsvennlig har på samme måte blitt forvridd. Når jeg sier at Havforskningsinstituttet skal være næringsvennlig betyr det at de skal forske på problemstillinger som er viktige både for næring og myndigheter. Akkurat nå er vi helt avhengig av forskernes kunnskap og råd i utformingen av systemet som skal regulere veksten i oppdrettsnæringen på en bærekraftig måte.

Og selvfølgelig skal forskningen være uavhengig, ellers er den ikke noe verdt. Da forskerne i forrige uke ga råd om å redusere torskekvotene, er det næringsvennlig forskning i praksis. Uten bærekraftig forvaltning har vi ikke fisk til kommende generasjoner. Vi er ikke et samfunn der kvoterådene pyntes på fordi det er valgår.

Evig eies kun et dårlig rykte, sies det. Norge er av de land i verden som bruker mest penger på marin forskning. Som ansvarlig statsråd forventer jeg kritisk journalistikk, men da er det også litt forstemmende at journalisten nøyer seg med å resirkulere gamle myter.

Per Sandberg er fiskeriminister.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse