Ideer

Facebook står til stryk

Facebooks regler for publisering virker tilfeldig sammenrasket, sier presseetiker.

---

midt i debatten

Paul Bjerke

---

– Hva synes du, som pressetiker og gammel avismann, om Facebooks publiseringsregler?

– Forutsatt at dette er riktig, er reglene både strengere og mindre strenge enn norske presseetiske regler. Men den grunnleggende problemstillingen er om Facebook i det hele tatt bør ha et slikt regelverk. Presseetiske regler er inngrep i ytringsfriheten som medier blir enige om. De er fundert i redaktøransvaret.

Du er enig med Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen som har vært veldig opptatt av at Facebook skal innrømme at det er et «medieselskap»? Denne avsløringen er «det endelige beviset», sier han til Dagens Næringsliv.

– Ja, men jeg er usikker på om det er så lurt å stille det kravet som Hansen gjør. Det skaper uoverstigelige problemer. For i det øyeblikket de er et medieselskap, vil de legitimt kunne være en sensurinstans og en redigeringsinstans for kommunikasjonen i verden, og det tror jeg ikke vi vil. Det hadde vært enklere å ta det motsatte utgangspunktet: Facebook er et postverk, en distributør.

– Reglene sier for eksempel at setningen «noen må skyte Trump» skal slettes, mens «jeg håper noen dreper deg» får passere. Heller ikke «hvis du skal knekke nakken på ei kjerring, pass på å legge trykket på midten av strupen», er over streken?

Dette, som Facebook nå har rasket sammen, virker fullstendig tilfeldig. Det ville stå til stryk i en faglig etisk gjennomgang.

– Det virker ikke gjennomtenkt. Å snakke om å skyte presidenten ville i Norge trolig bli oppfattet som en politisk ytring, som neppe er alvorlig ment, mens en bruksanvisning for hvordan man tar livet av folk ville blitt sett på som en uakseptabel oppfordring til konkret vold.

– Livesendinger med selvskading skal ikke nødvendigvis stanses. Videoer som viser mobbing av barn kan være greit. Dyremishandling er ok.

– Presseetikken, slik den er utformet og praktiserers i en del land, bygger på lange diskusjoner og tradisjoner. Dette har avleiret seg i regler som faktisk blir håndhevet. Dette, som Facebook nå har rasket sammen, virker fullstendig tilfeldig. Det ville stå til stryk i en faglig etisk gjennomgang.

– Håndlaget nakenhet, som tegninger, er nå ok, men digitale gjengivelser av kropper uten klær skal fjernes?

– Det er typisk amerikansk at nakenhet er ugreit, mens vold er tillatt. Er det ønskelig eller mulig å lage regler som omfatter hele verden? Tenk for eksempel på hvor ulik praksisen er når det gjelder identifsiering av forbrytere. Eller på den rare regelen vi har i Norge, der bilder av døde utlendinger er greit, men ikke av døde nordmenn.

Mer fra Ideer