00:00 - 05. mai 2017

Vitenskapens Satan og helvete

Levende: NRKs serie Evig ung handler om forskning på evig liv. (Skjermdump fra NRK)

Er naturvitenskapen nær ved å virkeliggjøre middelalderens forestillinger om Satan og helvete? NRK sender for tiden serien Evig ung, om forskning som skal gi oss mennesker evig liv. I prinsippet synes det ikke å være noe som står i veien for at vitenskapen snart kan reversere de ulike biologiske prosessene som gjør oss gamle og dør. Nesledyret Hydra synes allerede å ha knekket koden og lever evig.

De fleste som intervjues i serien, drømmer om at vitenskapen skal kunne tilby det evige lykkelige liv som religionene har lovet. Men spørsmålet er om det er langt mer realistisk at vitenskapen vil realisere den evige pine noen religionsvarianter har skremt med?

Ingen ville vel støtte forskning på et middel som hadde som mulig bieffekt at det kunne skape evig pine.

Hvis vitenskapen klarer å gi mennesker evig liv – hvem vil da stå først i køen for å skaffe seg evig liv? Det er vel ikke urimelig å tro at det vil det finnes noen rike og gale diktatorer som vil gjøre hva som helst for å skaffe seg det som trengs for å få leve evig. Det har vært mange av dem gjennom historien, og mange av dem har på veien til makt blitt så avstumpet at selv de meste banale årsaker kan få dem til å utøve ekstrem vold.

Med et middel som gir evig liv gis ville slike diktatorer bli gitt et ekstremt nytt maktmiddel: nemlig å kunne true sine ofre med evig tortur fordi de kan holde sine ofre i live for all tid. Hvis det skjer, vil middelalderens forestilling om helvete som et sted der Satan og djevler piner mennesker til evig tid faktisk bli vitenskapelig realisert.

Siden et slikt middel vil være særdeles ettertraktet, vil etterspørselen møtes med tilbud, slik at flere og flere lever evig. Dette vil skape større og større press på kloden, så med mindre vitenskapen også løser mat-, energi- og klimakrisene, vil kamp og pine ramme mange slik at hele kloden til slutt blir et vitenskapelig frembrakt helvete.

Selv om døden har flest negative konsekvenser, har døden hatt en god funksjon i å sette en stopper for diktatorer som Stalin, og å la mennesker i ekstrem lidelse få slippe å lide lenger. De som forsker på og finansierer forskning på evig liv, har en stor utfordring, for ingen forskning har tidligere hatt evig pine som potensiell bi-effekt. Ingen ville vel støtte forskning på et middel som hadde som mulig bieffekt at det kunne skape evig pine, men forskning på evig liv synes å være nettopp et slikt middel. Etter mange forsøk på å finne en optimistisk avslutning på dette innlegget, har jeg gitt opp.

Atle O. Søvik er professor i systematisk teologi ved Det teologiske menighetsfakultet (MF).

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»