Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

Sylo Taraku: Det gamle og nye norske vi

Innvandrere må gjøre norsk historie til sin egen, skriver Sylo Taraku.

Min første 17. mai i Norge var en helt spesiell opplevelse. Gatene i Drammen var fulle av tradisjonsrike bunader, musikkorps, faner og flagg — glade nordmenn med flagg i hendene. Jeg hadde ingen anelse om hva feiringen av grunnlovsdagen innebar, og det hele kom som en stor overraskelse. De første årene var jeg en nysgjerrig og imponert tilskuer. Etter hvert ble jeg en deltaker.

Man kunne kanskje tro at denne norskeste av alle dager skulle få en nykommer som meg til å føle meg enda mer fremmed. I virkeligheten er det helt motsatt. Den norske grunnlovsdagen er et fascinerende paradoks. Nordmenn er aldri så inkluderende som på 17. mai. Det er nok også en grunn til den sterke oppslutningen om feiringen blant innvandrere.

 

Når en sammenligner bilder fra 17. mai-feiringer på 1980-tallet med bilder fra de siste årene, så ser man at barnetogene har blitt betydelig mer fargerike. Mange av skoleelevene i barnetoget er enten født i utlandet eller har røtter derfra. Likevel lever tradisjonen videre.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse