Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

Min sønns bidrag

Min funksjonshemmede sønn er min læremester: Han leder meg tilbake inn i mitt livs øyeblikk, akkurat slik det er.

Brevveksling: I forrige uke trykte Morgenbladet en brevveksling om sorteringssamfunnet, mellom stipendiat Aksel Braanen Sterri og professor i filosofi, Inga Bostad.

Mitt første barn, Aksel heter han, er multifunksjonshandikappet. Hans fysiske og kognitive evner ligger vesentlig under det nivået som kjennetegner de fleste med Downs: han kan verken gå, spise, snakke eller kle på seg en genser. Likevel er han den som er mest avbalansert i vår familie. Han blir sjeldent sur eller utilfreds. Han blir aldri krenket, skuffet eller stresset. Han lider verken av for høyt eller for lavt selvverd. Han bekymrer seg ikke om fortid eller fremtid. Han flirer når jeg kiler ham under foten, eller når han får lov å putte fingrene sine ned i et glass vann. Han elsker musikk, herjing, fysisk nærhet og sosialt samvær, og vi elsker ham enormt.

Sterke tendenser i samtidskulturen vår oppfordrer oss til å realisere vårt fulle potensial, utvikle våre evner og talenter, forbedre våre prestasjoner, øke vår inntekt og vårt forbruk. Høyere hastighet og økt konkurranse ser imidlertid ikke ut til å øke livskvaliteten vår. Det er velkjent at materiell velstand over et visst nivå ikke korrelerer med lykke. Det er også velkjent at idealer om selvrealisering, fitness og vellykkethet fremstår som et press for mange, og at ungdommer sliter med psykiske plager som stress, utbrenthet, angst og depresjon. I dette lyset tror jeg at Aksel og andre som ham har et viktig budskap til oss. Budskapet er at de selvsamme evner som utmerker oss og opphøyer vår eksistens, også kan bli en byrde for oss.

Ta for eksempel tenkeevnen. Dette er en evne jeg som profesjonell filosof ikke vil være foruten. Men det er også en evne som gjør at jeg hele tiden sammenligner min publikasjonsliste med listen til min mer effektive kollega. Det er tenkeevnen som gjør at jeg automatisk utkaster nye oppgaver som skal løses for før jeg kan være lykkelig i livet mitt, med alle dets feil og mangler. Med sitt urokkelige nærvær, sin ubetingede glede og sine glitrende øyne leder Aksel meg tilbake inn i mitt livs øyeblikk, akkurat slik det er.

HER !

Annonse