00:00 - 05. mai 2017

Lena Lindgren om Frp

Siv Jensen er ministeren for de store pengene, skriver Lena Lindgren.

Fremskrittspartiet ligger nede på rundt 13 prosents oppslutning når det samles til landsmøte denne helgen. Det er rart at partiet ikke har falt mer. Hvilke kjernesaker har partiet fått gjennom i regjering? Det er satt historisk rekord for innkreving av bompenger, i en regjering der Frp har samferdselsministeren. Og norske bensin- og dieselavgifter er rekordhøye, i en regjering der de har både olje- og energiministeren og samferdselsministeren. Alkoholavgiften har økt. Og Mulla Krekar er visst fremdeles i landet.

Det er litt morsomt, sett utenfra, med løftebrudd på typiske Frp-saker. Men det finnes viktigere helomvendinger Frp har gjort, med større konsekvenser. Frp er partiet med den sterkeste antibyråkratiprofilen. Under forrige valgkamp i 2013 ga dette opposisjonell vind i seilene, for byråkratifrustrasjonen var allment høy på den tiden. Byråkrati ble debattert i avisene daglig, og både håndteringen av 22. juli og dødsfallene ved A-hus ble forklart med byråkratisk ukultur (altså et underliggende budskap om at den hadde «dødelige» utfall). Siv Jensen og Erna Solberg hadde antibyråkratisering som kampsak nummer én for det blåblå prosjektet. Den rødgrønne regjeringen ansatte i snitt fire nye byråkrater hver dag, det måtte ta slutt.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.