Annonse
00:00 - 12. mai 2017

Espen Hauglid om Nasjonalgalleriet

I kampen om Nasjonalgalleriet står valget, uvanlig nok, mellom to gode løsninger, skriver Espen Hauglid.

Annonse

Her er en positiv vinkling på striden om hvordan Nasjonalgalleriet skal brukes: For en gangs skyld foreligger det rivaliserende planer for et fraflyttet praktbygg i Oslo, som faktisk kan sies å respektere og videreføre husets historie.

De verste dusteriene er ryddet fra bordet (selv om Aftenpostens Andreas Slettholm forleden prøvde å relansere ideen om kjøpesenter, muligens i et anfall av Frp-landsmøte-delirium). Bygningen er fredet, med en tydelig forventning om at den skal brukes som kunstmuseum. Spørsmålet nå er om den skal disponeres av Nasjonalmuseet, slik Riksantikvaren anbefaler, eller av Kulturhistorisk museum, som ligger under Universitetet i Oslo.

Denne uken kom en bok som argumenterer tydelig og grundig for det første alternativet. Under den nøkterne tittelen Nasjonalgalleriet har redaktør Audun Eckhoff, Nasjonalmuseets direktør frem til mars, samlet et knippe opplysende artikler som tegner opp historien fra den spede starten som skulpturmuseum, i eget hus fra 1881, og som peker fremover.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse