Annonse
00:00 - 19. mai 2017

En sekt for rike menn

Den moderne drømmen om evig liv er som et pyramidespill – og de aller fleste av oss er i bunnen av pyramiden, skriver Jan Grue. 

Fremtidshåp på is: Kryonikk innebærer nedfrysing av kroppen rett etter døden i håp om at fremtidens forskning vil gjøre det mulig å vekke personen til live igjen. Bildet er fra Murray Ballards fotobok «The Prospect of Immortality» (Gost 2016) og viser tanking av flytende nitrogen ved Alcor Life Extension Foundation i Scottsdale, Arizona. Foto: Murray Ballard
Annonse

Jeg husker ikke første gang jeg leste ordet transhumanisme, men jeg er ganske sikker på at jeg leste det i en bok før jeg hørte det i en samtale; det er et slikt ord. Kanskje var det i science fiction-bøkene jeg leste i metervis i tenårene. Jeg var særlig fascinert av hvordan forfatterne i denne sjangeren bygget fortellingene sine rundt grunnleggende eksistensielle spørsmål. Hva er bevissthet? Hva vil det si å være et menneske? Hvor er menneskeheten på vei? Handlingen i bøkene var gjerne spenningsdrevet, som i krimlitteraturen, men det var ekkoene fra filosofihistorien som hang igjen når historien var over.

 

Den franske jesuitten Pierre Teilhard de Chardin (1881–1955) er en av tenkerne som trolig har satt større spor etter seg i litteraturen enn i filosofien, først og fremst med forestillingen om Omegapunktet. Dette er en slags evolusjonær hypotese med teologisk overbygning, en radikal (feil)tolkning av utvikling og seleksjon som en målrettet, åndelig prosess. Teilhard de Chardin arbeidet som paleontolog rundt forrige århundreskifte, og Omegapunktet er en guddommelig redningsoperasjon – et vilt postulat om at mennesket er på vei mot det guddommelige, om at biologisk liv før eller senere vil utvikle en kosmisk, guddommelig, bevissthet. Som sagt – godt sci-fi-materiale.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».
«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»