Annonse

Annonse

00:00 - 21. april 2017

Postfakta, postsannhet, postvitenskap?

Forskere må formidle usikkerhet, selv om den misbrukes av sterke interesser. Lørdag 22. april marsjerer folk for vitenskapen i mer enn 500 byer verden over.

En selvmotsigelse: President Donald Trump har blitt et symbol på fornektelse av vitenskapelig kunnskap, med sine holdninger til blant annet klimaforskning og vaksineprogram. Her lanserer han imidlertid Trump University i 2005. Foto: Thos Robinson/Getty Images

Fornektelse av vitenskapelig kunnskap er ikke et nytt fenomen, men det det kan se ut til at det er en trend i tiden. President Donald Trump har på kort tid nærmest blitt et symbol på denne trenden, med sine mange avvisninger av vitenskap. Blant annet har han erklært at ideen om menneskeskapte klimaendringer er en kinesisk konspirasjon, og valgt å konsultere vaksinemotstandere i planleggingen av et utvalg som skal utrede autisme.

Den første erklæringen er fullstendig på tvers av hva så å si alle forskere i dag anser som et faktum. Med den andre handlingen bidrar Trump til å befeste en svært skadelig feiloppfatning om sammenhengen mellom vaksinasjon og autisme, som fortsatt gjør seg gjeldende etter at forskeren Andrew Wakefield fabrikkerte en slik sammenheng på 1990-tallet. Forfalskningen ble senere avslørt. I begge tilfeller overses åpent tilgjengelige forskningsresultater.

Trumps handlinger har vekket massene. I morgen tar folk til gatene i mer enn 500 byer verden over for å marsjere for vitenskapen, gjennom initiativet March for Science. I Norge markeres dagen blant annet i Stavanger, Trondheim, Bergen, Tromsø og Oslo. Og det er grunn til å marsjere for betryggende vilkår for vitenskap, også her. Noen eksempler på hvordan forskning har blitt mistrodd eller misbrukt i Norge nylig:

HER !

Annonse