Annonse
00:00 - 28. april 2017

Kjetil Jakobsen: Verdensborgeren og nasjonalisten

Brexit og Trump har ingen smitteeffekt til Vest-Europa, skriver Kjetil Jakobsen.

Annonse

Den amerikanske presidentens støtte til de som prøver å oppløse EU virker nå mobiliserende på liberale og sosialdemokratiske velgere. For europeere flest er unionen en av demokratiets grunnpillarer. Når demokratiet trues av terror og høyreradikalisme samler de seg om EU-vennlige kandidater som Emmanuel Macron i Frankrike og Martin Schulz i Tyskland.

Erfaringen fra mange slags franske valg tilsier at Nasjonal Fronts kandidater faller gjennom i den andre avgjørende valgomgangen. Velgerne stemmer mer ansvarlig da, samtidig som valgdeltakelsen øker, noe som svekker de høyreradikale. Etter alle solemerker får Frankrike nå en rekordung president. Den forrige mannen under 40 som ledet landet var Napoléon Bonaparte.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»