Annonse
00:00 - 28. april 2017

Kjetil Jakobsen: Verdensborgeren og nasjonalisten

Brexit og Trump har ingen smitteeffekt til Vest-Europa, skriver Kjetil Jakobsen.

Annonse

Den amerikanske presidentens støtte til de som prøver å oppløse EU virker nå mobiliserende på liberale og sosialdemokratiske velgere. For europeere flest er unionen en av demokratiets grunnpillarer. Når demokratiet trues av terror og høyreradikalisme samler de seg om EU-vennlige kandidater som Emmanuel Macron i Frankrike og Martin Schulz i Tyskland.

Erfaringen fra mange slags franske valg tilsier at Nasjonal Fronts kandidater faller gjennom i den andre avgjørende valgomgangen. Velgerne stemmer mer ansvarlig da, samtidig som valgdeltakelsen øker, noe som svekker de høyreradikale. Etter alle solemerker får Frankrike nå en rekordung president. Den forrige mannen under 40 som ledet landet var Napoléon Bonaparte.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Problemet er at forfatteren Knausgård bruker én av disse karakterene til å mistenkeliggjøre et gjenkjennelig menneske.»