Annonse
00:00 - 28. april 2017

Kjetil Jakobsen: Verdensborgeren og nasjonalisten

Brexit og Trump har ingen smitteeffekt til Vest-Europa, skriver Kjetil Jakobsen.

Annonse

Den amerikanske presidentens støtte til de som prøver å oppløse EU virker nå mobiliserende på liberale og sosialdemokratiske velgere. For europeere flest er unionen en av demokratiets grunnpillarer. Når demokratiet trues av terror og høyreradikalisme samler de seg om EU-vennlige kandidater som Emmanuel Macron i Frankrike og Martin Schulz i Tyskland.

Erfaringen fra mange slags franske valg tilsier at Nasjonal Fronts kandidater faller gjennom i den andre avgjørende valgomgangen. Velgerne stemmer mer ansvarlig da, samtidig som valgdeltakelsen øker, noe som svekker de høyreradikale. Etter alle solemerker får Frankrike nå en rekordung president. Den forrige mannen under 40 som ledet landet var Napoléon Bonaparte.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse