Annonse
00:00 - 07. april 2017

Hvorfor bli?

Mange spør seg hvorfor så mange kvinner forlater akademia. Jeg spør meg hvorfor folk blir.

Midlertidig: Her ved Teologisk fakultet, UiO har artikkelforfatteren vært midlertidig ansatt i åtte år. Foto: Kjetil Ree
Annonse

Kvinner med doktorgrad forsvinner ut av akademia før de får fast stilling, mens mennene blir. For meg er det ikke noe mysterium at vilkårene i akademia ikke tiltrekker seg folk, uavhengig av kjønn: Midlertidighet, tellekantsystem, maktkultur, spisse albuer, lange arbeidsdager. Alt dette har betydning når jeg ikke akkurat nå ønsker meg tilbake til akademia. Etter åtte år som midlertidig ansatt ved Teologisk fakultet, UiO, har jeg nå fått jobb utenfor. Jeg får jobbe faglig, uten å være i konflikt med idealene på arbeidsplassen.

Universitetet og jeg er ganske ulike. Det er ikke særlig inspirerende å føle at man ikke passer inn. Misforholdet mellom meg og akademia trenger ikke være noen sin feil. Men dersom en arbeidsplass forgjeves ønsker seg en viss type arbeidstakere, må den tilpasse seg dem.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse