Annonse
00:00 - 28. april 2017

Der tiggerne bor

Pengene fra tigging kommer godt med, men forandrer ingenting i romlandsbyene, skriver Guri Tyldum.

Farvel: Mange rumenske rombarn blir igjen med oldeforeldrene sine mens resten av familien drar til Norge for å tigge. Oppbruddene kan være hjerteskjærende. Bildet er fra fotoprosjektet You can call me a gypsy if you want to, det viser romkvinnen Luminita ta farvel med barnebarnet Raul. Foto: Linda Bournane Engelberth / vII
Annonse

Jeg har et bilde på netthinnen, som jeg ikke får bort: To små gutter i varme vintersko og skinnjakker, som sykler i full fart på hver sin barnesykkel langs en jordvei på den rumenske landsbygda. I bakgrunnen er det rekker av nybygde treetasjes murhus. Med sine spisse tak gir de et litt skandinavisk inntrykk, som fargerike Block Watne-hus i mur. Besteforeldrene står foran huset sitt – smilende, stolte og glade for å ta imot en nordmann. Sønnene deres er i Norge akkurat nå og tigger. Selv har jeg sluttet å gi til tiggere.

Jeg er i en landsby i Romania i forbindelse med et forskningsprosjekt. Jeg prøver å kartlegge alternativene til migrasjon for dem som tigger i Skandinavia i dag. Hva lever de av, de som blir i Romania og ikke reiser ut? Det har vært noen deprimerende dager så langt. Jeg har nettopp intervjuet en bonde i nabolandsbyen, han forsørget storfamilien gjennom jordbruk og salg av hjemmelagde mursteiner. De klarte seg så vidt økonomisk, men de magre og tynnkledde barnebarna som sto og stirret på oss fra døråpningen i det iskalde huset, vitnet om fattigdommen de levde med. Så når jeg ser disse leende guttene som sykler av gårde i vinterklærne sine, kjenner jeg først en slags lettelse. Lettelse over å få fattigdommen litt på avstand.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«Aldri før er det blitt så mange nye milliardærer under en regjering her til lands.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»
«Skamdiskusjonen viser oss at klimaet faktisk har begynt å angå oss personlig.»