Annonse
00:00 - 24. mars 2017

Til guttene fra den sommeren

Hva er det med Brødrene Løvehjerte? Jeg tror jeg kan si noe til mitt tolv år gamle selv nå, skriver den sørkoreanske forfatteren Han Kang.

Jonatan og Karl: Brødrene Løvehjerte er helt fra begynnelsen av en fortelling om døden. Her er Staffan Götestam og Lars Söderdahl i hovedrollene i Olle Helboms filmatisering av boken. Foto: SF Norge
Annonse

Kanskje har vi alle opplevd å ha gått lenge rundt og trodd at vi husker noe, og så fått oss et lite sjokk når vi i etterkant oppdager at det faktisk ikke var sånn. Jeg opplevde selv denne underlige forvirringen rundt hvilket år jeg først leste Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. Inntil nylig var jeg helt sikker på at jeg leste den i 1980, men da jeg kjøpte en revidert utgave i forbindelse med at jeg skulle skrive dette foredraget, oppdaget jeg sannheten – at boken ble oversatt og utgitt på koreansk først i 1983. Jeg nektet å tro at jeg husket feil, før jeg leste forordet til oversetteren og måtte innrømme at hukommelsen min hadde sviktet. Ifølge forordet var oversetteren, Kim Kyeong-hee, utvekslingsstudent i Stockholm i 1982 da hun besøkte Lindgren, som var 74 den gang, i leiligheten hennes. Det var første gang de møttes, og den nervøse oversetteren visste ikke hva hun skulle si til forfatteren hun likte så godt, men Lindgren ga henne en lys og varm velkomst. Kim beskrev øyeblikket slik:

 

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»