Annonse
00:00 - 03. mars 2017

Martin Gedde-Dahl: Når jobbene forsvinner

Lønnen kan bli det ­minste savnet når ­jobbene forsvinner, skriver Martin Gedde-Dahl.

Annonse

I fare for å allmenngjøre min egen sosiale klossethet, jeg mener det er talende for hele samfunnet at det første spørsmålet jeg stiller nye mennesker er «hva jobber du med?».

Ofte angrer jeg på at jeg spurte, for svaret rommer mye mer enn jeg lurte på. Arbeid er jo ikke bare en jobb, det er hva du tjener, hva du kan, hvor du hører til. Å spørre hva noen driver med er den sosialt aksepterte måten å umiddelbart sortere dem etter klasse, makt og status. Plutselig forteller noen ydmykt at de jobber med – eller «er» – «bare» et eller annet. Eller enda verre: innrømmer å ikke ha jobb i det hele tatt.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse