Debatt

La Doga leve!

Skribent og arkitekt Gaute Brochmann avla i forrige uke Doga et besøk, først under en presentasjon av Dogas nye visuelle profil og merkevareplattform, og siden i sin Morgenbladspalte. Til tross for at han ikke ble presentert for Dogas faglige innhold konkluderer han med at Doga bør legges ned. Vi mener at Doga fortjener å leve, nå mer enn noen gang før.

Som følge av en politisk beslutning i 2014 er Doga i dag en del av virkemiddelapparatet underlagt Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). Målene som er satt for organisasjonen, er å fornye offentlig sektor, øke konkurranseevnen til privat næringsliv og gi NFD gode design- og arkitekturpolitiske råd. Foruten det siste målet, er vi klar over at det er en uvant øvelse å se arkitekturfeltet inn i denne sammenhengen. Doga har imidlertid trent litt, og mener målene bidrar til å gjøre både oss og bransjen ytterligere samfunnsrelevante i et Norge som er i omstilling.

Doga er opptatt av å være mest mulig relevante i framtiden.

Siden 2014 har Doga satt i gang en rekke prosjekter og initiativ innenfor arkitekturfeltet, som bygger opp under målene fra NFD og som samtidig er midt i arkitektens virke og hverdag. Vi jobber på flere måter for å sikre bedre arkitektur, by- og tettstedsutvikling, blant annet gjennom pilotprosjekter over hele landet. Vi vil finne nye løsninger for døende sentra, samtidig som vi utforsker den samfunnsøkonomiske verdien av god byutvikling. Vi ønsker å bedre kvaliteten på omgivelsene våre og planprosessene våre, blant annet gjennom å utvikle nye metoder for brukerinvolvering som også sikrer mer demokrati. Vi øker eksperimenteringen i byutvikling gjennom prosesser som Urban Living Labs, og undersøker hvordan entreprenørskap og teknologi påvirker byene våre. Vi samler bransjen for å diskutere faglige problemstillinger, og hva som vil være de viktigste sakene mot valget 2017. Bare for å nevne litt av det vi arbeider med.

For å få til dette, er det viktig for oss å jobbe sammen på nye måter. Vi skal blant annet samle og formidle ny kunnskap, og vi skal koble ulike aktører og bransjer sammen. Især er det viktig å synliggjøre hvordan fagfeltene design og arkitektur kan virke sammen. Fagene har en rekke fellestrekk og metoder, i tillegg til at de utfyller hverandre. Her ligger et stort potensiale, noe som også reflekteres i akademia hvor Norges to største arkitektskoler, AHO og NTNU, også er samlokalisert med design.

Doga er opptatt av å være mest mulig relevant i framtiden. Derfor håper vi Brochmanns kritikk framover blir mindre preget av nostalgi om fortiden og personangrep. I den raskt omskiftelige samtiden vi er en del av, inviterer vi imidlertid mer enn gjerne til debatt om hvordan vi kan fortsette å forvalte vårt samfunnsoppdrag på best mulig måte. Vi er klare for å la design og arkitektur spille en viktig rolle i å forme samfunnet. Det trenger det nye Norge.

Trude Gomnæs Ugelstad er administrerende direktør for Doga.

Mer fra Debatt