00:00 - 10. mars 2017

Ingen nikkedukke

Lærer i mediefag Georg Blichfeldt påstår i et innlegg i Morgenbladet 3. mars at programlederen i NRK Innafor, Emma Clare Gabrielsen, er en journalist i sine følelsers vold, og at hun opptrer som en nikkedukke for makt og manipulasjon. Han sier også at følelser kan være autentiske, men han tviler på at Innafor alltid byr på ekte følelser. Han spør om Gabrielsen virkelig følte et spontant behov for å få underlivet sitt bedømt rett etter møtet med intimkirurgen, eller om det er en redaksjonell beslutning som gir en sensasjonell scene og perfekt dramaturgi.

Sannheten er at Emma fikk idéen til å la seg selv undersøke da hun snakket med Simensen. Så var det et redaksjonelt valg om hun faktisk skulle gjennomføre undersøkelsen. Svaret ble ja, og vi har ikke angret. Vi tror at denne scenen er viktig i programmet. Ikke fordi den er sensasjonell, men fordi den gir identifikasjon, medopplevelse, rom for å reflektere og dikte inn seg selv. Dermed skapes en interesse for resten av de journalistiske poengene, i helheten av programmet.

Det er ingen spøk å ligge der og skreve foran kamera.

Det er ingen spøk å ligge der og skreve foran kamera. Men Gabrielsen gjør det fordi hun er en seriøs journalist med et stort mot. Hun fremviser etter vår mening en ny type undersøkende journalistikk, der hun bruker seg selv når hun utforsker og undersøker. Hun setter seg, som Blichfeldt også sier, i en sårbar posisjon. I dét øyeblikket er hun bare seg selv, mens hun tester ut hvordan det hun undersøker oppleves. Det synes vi er beundringsverdig, og vi forventer ikke at hun i den samme scenen skal stille kritiske spørsmål. Det kan seeren fint gjøre i sitt eget hode. Vi tror moderne seere klarer å tenke selv.

Ellers gjør Blichfeldt et poeng av at kirurgens svar blir fasit i programmet – at det går an å operere bort et dårlig selvbilde. Har han sett resten av programmet, der Gabrielsen gjennom 40 minutter oppsøker og får kritiske synspunkter fra blant annet en gynekolog ved kvinneklinikken i Bergen, en sexolog og en kvinne som har utført inngrepet og som angrer? Samlet utgjør dette etter vår mening en motvekt som gir programmet balanse.

Heldigvis får vi veldig mange tilbakemeldinger fra folk som tror på og engasjerer seg i det de har sett i Innafor, det tror vi er mye takket være at vi har en programleder som klarer balansen mellom objektive fakta og reflekterende, medopplevende subjektivitet.

Tove Austad er prosjektleder for Innafor.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse